Saptamana 39 de sarcina

In saptamana 39 de sarcina esti si mai aproape de momentul nasterii iar emotiile tale cu siguranta au ajuns la nivelul maxim. Fiecare simptom pare un semnal al travaliului, de aceea ai nevoie de putina relaxare, mai ales pentru ca pot exista mai multe alarme false.

Planifica momentul nasterii impreuna cu partenerul tau, stabilind care vor fi prioritatile. Sunt sigura ca este la fel de emotionat si poate de doua ori mai agitat decat tine, insa pastrati energia pentru momentele atat de importante care vor urma.

Iata evenimentele importante din sarcina: saptamana 39!

Evolutia bebelusului in saptamana 39 de sarcina

evolutie fat Saptamana 39 de sarcina

In a 39-a saptamana de sarcina, bebelusul tau este deja pregatit pentru viata in afara uterului. Daca bebelusul se naste saptamana aceasta, poate sa respire normal iar nasterea poate decurge in cele mai bune conditii.

Ochii bebelusului sunt dezvoltati complet insa deocamdata nu focalizeaza corect imaginea. Acestia vor evolua chiar si in primele saptamani de viata.

La cele 39 de saptamani de sarcina, bebelusul are 48.6-52 cm si aproximativ 3 kilograme. Marimea lui ii permite sa miste membrele si capul insa spatiul din uter nu mai este destul de incapator.

Respiratia bebelusului este deja ritmica, acesta inspirand si expirand de aproape 40 de ori in fiecare minut. 

Muschii din zona gatului bebelusului sunt dezvoltati insa nu destul incat bebelusul sa isi sustina capul singur. In primele zile de viata trebuie sa ii sprijini tot corpul si mai ales zona capului.

Ce se intampla in corpul gravidei in a 39-a saptamana de sarcina

gravida Saptamana 39 de sarcina

Contractiile false (Braxton-Hicks) apar mai des in aceasta perioada insa ele te pregatesc pentru travaliu. Daca te intrebi care sunt primele semne ale unui travaliu si cum poti recunoaste declansarea travaliului, iti pot spune ca simptomele sunt diferite de la un caz la altul.

Poti observa o sangerare care indica insa mai multe motive, de aceea este important sa anunti medicul. Alteori travaliul incepe prin "ruperea apei", fara sa existe contractii initiale. Oricum, simptomul cel mai usor de observat sunt contractiile puternice si dese, care nu se opresc cu un simplu analgezic si care apar cu regularitate. Contractiile inseamna dilatarea si contractarea repetata a cervixului, iar daca apar la fiecare 5 minute si dureaza in jur de 1 minut, este semnul clar ca s-a declansat travaliul.

Alimentatie si sanatate la 39 saptamani de sarcina

Alimentatie si sanatate la 39 saptamani de sarcina

Timpul pare sa treaca mult mai greu in saptamana 39 de sarcina, dar adevarul este ca esti nerabdatoare sa iti vezi bebelusul. Ai nevoie de multa odihna saptamana aceasta si de pregatirea emotionala pentru nastere.

Nu manca decat alimente usoare, care nu provoaca arsuri stomacale si constipatie. Exerseaza in continuare dar cu pauze mai multe si doar exercitii care nu te obosesc. Iaurtul este cea mai buna gustare in aceasta perioada.

Pregateste bagajul pentru spital din timp, eventual concepand o lista cu obiectele pe care trebuie sa le iei chiar atunci, pe moment. Cel mai probabil partenerul tau se va ocupa de tot ce inseamna organizare, asa ca discutati despre momentul nasterii si lucrurile care trebuie puse la punct: plata spitalizarii, actele, declararea copilului, anuntarea familiei si a prietenilor, etc.

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: saptamana 39

Analiza si ecografie Saptamana 39 de sarcina

Medicul va solicita sa mergi la consultatii mai des in aceasta perioada, mai ales in saptamana 39 de sarcina. Pe langa monitorizarea bebelusului este nevoie sa verifice starea ta de sanatate si daca exista vreun risc asociat nasterii.

Multe mamici se intreaba daca reflexul de a impinge bebelusul este natural. Desi vei simti nevoia sa impingi, durerea asociata nasterii te va determina sa te opresti. Din acest motiv, analgezicele (precum epidurala) au rolul de a ameliora durerea. Medicul care te asista la nastere iti va spune exact cand este timpul sa impingi cu putere si cum trebuie sa respiri.

Daca ai decis sa apelezi la o banca de celule stem, tine cont de faptul ca specialistii care transporta aceste celule pentru a fi depozitate trebuie anuntati din timp, astfel incat sa fie prezenti la spital in momentul nasterii (sau imediat dupa).

Sunt cazuri, mai ales cand bebelusul depaseste termenul, in care medicul poate induce travaliul cu ajutorul unor medicamente. Daca aceasta decizie asigura o nastere rapida si sanatatea ta si a bebelusului, nu te ingrijora si pregateste-te pentru momentul asteptat de atatea saptamani.

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies