Saptamana 38 de sarcina

In saptamana 38 de sarcina, bebelusul este pregatit pentru nastere dar cu siguranta tu esti si mai pregatita decat el! Chiar daca ai avut o sarcina usoara, astepti cu nerabdare sa revii la vechea silueta si sa iti tii bebelusul in brate.

Mai ales daca esti la prima sarcina, nasterea se va intampla cel mai probabil in saptamana 40, de aceea trebuie sa mai astepti un pic. Uterul tau este inca locul potrivit pentru bebelus, chiar daca pentru foarte putin timp.

Iata evenimentele importante din saptamana 38 de sarcina!

Evolutia bebelusului in saptamana 38 de sarcina

evolutie fat Saptamana 38 sarcina

Bebelusul tau are, in a 38-a saptamana de sarcina, aproximativ 46.2-49 cm si o greutate de aproape 3 kilograme. Desi spatiul in uter este si mai mic, bebelusul isi misca mainile, capul si picioarele, strange pumnii si exerseaza mimica fetei.

Scheletul bebelusului este acum complet format iar oasele s-au intarit, fiind acoperite de muschi, grasime si piele.

Capul bebelusului are oasele craniene dezvoltate insa acestea nu sunt unite complet, permitand craniului sa treaca usor prin vagin in cazul unei nasteri naturale.

Reflexul de strangere a mainii se manifesta acum la atingerea palmelor bebelusului de orice obiect; de aceea va strange cordonul ombilical de fiecare data cand il atinge. Nu te ingrijora, nu il poate afecta in niciun fel.

Placenta a ajuns la maturitate si continua sa functioneze pana in momentul nasterii.

Ce se intampla in corpul gravidei in a 38-a saptamana de sarcina

gravida Saptamana 38 sarcina

Burtica ingreuneaza mai ales in aceasta perioada activitatile normale: epilatul, ingrijirea corpului si chiar imbracarea pot fi dificile. Cere ajutorul partenerului sau prietenelor tale din saptamana 38 de sarcina si pastreaza-ti energia pentru evenimente mult mai importante.

Intr-o sarcina normala, bebelusul sta pozitionat cu capul in jos in aceasta saptamana. Riscul unui travaliu prelungit apare atunci cand corpul sau este orientat catre burtica, in loc sa fie orientat spre coloana vertebrala. Medicul poate incerca anumite tehinici speciale de a pozitiona bebelusul corect.

Mamicile sunt ingrijorate de durerea pe care o vor simti in cazul unei nasteri naturale. Nu trebuie sa te sperie! Pe langa faptul ca exista medicamente care atenueaza durerea, corpul unei femei este pregatit in mod natural sa suporte durerile unei nasteri.

In plus, durerea poate sa aiba intensitati diferite de la o mamica la alta, asa ca nu presupune ca vei avea o nastere foarte dureroasa daca prietenele tale ti-au povestit din experienta lor. Modul in care percepi durerea depinde de genele tale, constitutie, stilul de viata.

Alimentatie si sanatate la 38 de saptamani de sarcina

Alimentatie si sanatate la 38 de saptamani de sarcina

Asigura-te ca ai parte de foarte multa odihna in aceste saptamani! Efortul depus in timpul travaliului si al nasterii este epuizant si ai nevoie de energie pentru toata perioada care urmeaza sarcinii.

Consuma cat mai multe fructe si proteine si hidrateaza-te pentru ameliorarea simptomelor precum constipatia sau aparitia varicelor.

Mananca mai putin si mai des, mai ales pentru ca in aceasta perioada bebelusul consuma foarte multa glucoza din organismul tau. Vei simti nevoia sa mananci dulce cat mai mult, de aceea trebuie sa ai la indemana mici gustari sanatoase si satioase precum fructe proaspete sau uscate, nuci si cereale uscate, oua fierte tari sau biscuiti dulci.

Iaurtul este indicat in ultimul trimestru de sarcina si amestecat cu fructe proaspete poate reprezenta gustarea perfecta.

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: 38 de saptamani

Analize si ecografie in saptamana 38 de sarcina

Consultatiile saptamanale sunt deja o rutina si chiar daca sunt epuizante, ele sunt extrem de necesare. Daca in acest ultim trimestru observi sangerari, trebuie sa anunti medicul. Sangerarile in sarcina, la 38 de saptamani, pot sa insemne detasarea placentei (daca nu sunt insotite de simptomele specifice travaliului), de aceea este important sa fie verificate de un medic.

Exista credinta ca femeile au o nastere asemanatoare cu cele ale mamei lor. Batranii spun ca daca mama ta a avut un travaliu mai lung dar o nastere usoara, tu vei trece prin aceeasi experienta. Defapt, aceasta ipoteza nu a fost demonstrata stiintific si in plus, medicina a evoluat atat de mult incat orice nastere mai dificila poate fi asistata in mod corespunzator.

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies