Saptamana 20 de sarcina

Saptamana 20 de sarcina este de obicei saptamana in care afli sexul copilului! Daca pana acum analizele facute de tine nu au indicat acest lucru, a venit momentul adevarului. Daca vrei sa ramana secret pana la nastere, atunci spune-i medicului tau sa omita acest detaliu cand iti prezinta rezultatele analizelor.

Bebelusul tau creste si este mai activ ca niciodata, desi sunt putine momentele in care il simti miscand. In general, trebuie sa te relaxezi ca sa percepi miscarile lui sau sa il stimulezi (prin muzica, povesti).

Iata evenimentele importante din sarcina la 20 de saptamani!

Evolutia bebelusului in saptamana 20 de sarcina

Evolutie fat Saptamana 20 de sarcina

Bebelusul cantareste 190 de grame si are 20-26 de cm saptamana aceasta. O evolutie incredibila daca ne gandim ca se afla la jumatatea drumului; peste inca 20 de saptamani isi va vedea pentru prima oara parintii.

Organismul bebelusului continua sa se dezvolte. Maxilarul, gingiile din care vor creste prima oara dintii de lapte si locul dintisorilor se maturizeaza treptat. Sistemul digestiv incepe sa produca meconium, un reziduu care va fi depus in intestine pana la nastere.

Organele interne - stomacul, intestinele si ficatul sunt pozitionate corect in interiorul abdomenului. Coloana vertebrala este acum dreapta si se pot observa vertebrele in cazul unei ecografii.

Corpul bebelusului este acoperit de fire de par foarte fine care vor disparea insa pana la nastere iar pielea este acoperita de un strat protector.Pielea lui este inca permeabila si intregul organism contine aproape 90% apa.

Desi bebelusul aude sunete, inca nu reactioneaza la frecvente ridicate sau la zgomote moderate; in urmatoarele saptamani urechea interna va fi suficient de dezvoltata incat sa perceapa o gama diversificata de sunete. 

Ce se intampla in corpul gravidei in a 20-a saptamana de sarcina

gravida in a 20-a saptamana de sarcina

Daca pana acum nu ai simtit primele "lovituri" ale bebelusului, este foarte probabil sa le experimentezi saptamana aceasta. Totul depinde de constitutia ta, de pozitia fatului in uter, de greutate sau de localizarea placentei.Bebelusul este potejat de lichidul amniotic  asa ca te poti juca impreuna cu el atunci cand simti ca misca, apasand usor pe burtica.

Sanii sunt in continuare mariti si grei, de aceea iti recomand sutiene speciale care sa ii sustina. Burtica poate fi si ea protejata cu lenjerie speciala din bumbac.Evita riscul de infectii vaginale purtand numai lenjerie din bumbac in timpul sarcinii!

Treptat, pe masura ce sarcina avanseaza, vei observa nevoia de odihna si de a relaxa picioarele care trebuie sa suporte acum o greutate mai mare. Daca locul de munca impune statul in picioare, profita de pauze sau sprijina pe rand picioarele de un scaunel mai mic.

Durerile de spate pot fi si ele ameliorate prin: baie calduta sau inot, masaj pe spate, pozitie corecta a corpului pe scaun sau ridicarea picioarelor cand stai jos. 

Alimentatie si sanatate la 20 saptamani de sarcina

alimentatie si sanatate in saptamana 20 de sarcina

Alimentatia si miscarea trebuie sa fie pe primul plan, in cazul in care ai o sarcina normala. Daca medicul ti-a recomandat odihna si lipsa oricarui efort fizic, respecta recomandarile chiar daca incepi cu saptamana 20 de sarcina.

Poti face exercitii simple, de ex: stai in picioare cu fata spre perete, sprijina-te cu mainile de perete si intinde pe rand fiecare picior in spate, lasand bazinul usor in jos. In al doilea trimestru nu sunt recomandate exercitiile fizice care presupun sa te intanzi pe spate.

Miscarile recomandate pentru intinderea musculaturii te vor ajuta nu doar in sarcina, ci si la nastere si in perioada post-natala pentru o recuperare rapida. Urmeaza cursuri de gimnastica pentru mamici insarcinate sau citeste despre exercitiile recomandate in sarcina. 

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: 20 saptamani

analize si ecografie la 20 saptamani de sarcina

Saptamana 20 de sarcina este de obicei o perioada in care se fac analize: ecografia 2D este cea mai frecventa. In functie de pozitia bebelusului, medicul va observa modul in care s-a dezvoltat fatul, organele interne, marimea uterului si va putea verifica sexul. Daca bebelusul nu sta in pozitia potrivita sau are picioarele incrucisate, va fi nevoie sa refaci aceasta analiza sau sa mai astepti.

Oricum, modul de interpretare poate da si erori in cazul unei ecografii. Cea mai sigura metoda de a afla daca bebelusul are un defect de crestere ramane amniocenteza, care ofera aproape 100% acuratete.

Amniocenteza este o analiza pe care o poate solicita medicul in vederea depistarii unor malformatii ale bebelusului. Procedura presupune introducerea unui ac foarte subtire in sacul amniotic si extragerea unei cantitati mici de lichid. Amniocenteza prezinta riscul de avort spontan,  de aceea mamicile au libertatea sa refuze acest test. Daca alegi sa faci aceasta analiza, apeleaza la un medic specialist care dispune de aparatura moderna si este recunoscut pentru activitatea desfasurata de-a lungul anilor. 

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies