Saptamana 26 de sarcina

Saptamana 26 de sarcina pregateste sfarsitul celui de-al doilea trimestru. Desi au trecut deja doua treimi din sarcina si burtica ta este mare, ea va creste in continuare. Bebelusul tau se misca tot mai puternic si raspunde la zgomote tari sau muzica.

Pastreaza in continuare un stil de viata activ, antreneaza-ti mintea si corpul pentru perioada ce va urma si comunica tot mai mult cu bebelusul tau.

Iata evenimentele importante din sarcina la 26 de saptamani!

Evolutia bebelusului in saptamana 26 de sarcina

evolutie fat Saptamana 26 sarcina

In saptamana 26 de sarcina, bebelusul isi imbunatateste coordonarea; celulele nervoase incep sa se conecteze si sa trimita stimuli.

Locul in uter se micsoreaza pe masura ce bebelusul creste in greutate - acum are, in medie, 30 de cm si 600 de grame. Totusi, flexibilitatea il ajuta sa se miste prin uter si sa stea in pozitii cat se poate de inovative.

Bebelusul comunica mai bine cu tine si deja isi manifesta preferintele in materie de muzica, vibratii si voci. Vei observa ca treptat ii inveti ritualul legat de miscari: daca se agita mai mult dimineata sau seara, daca se misca atunci cand aude vocea tatalui sau, daca se linisteste cand mergi sau cand stai intr-o anumita pozitie.

Daca esti insarcinata cu gemeni, atunci probabil stii deja ca ei nu sunt perfect identici (nici macar daca provin din acelasi ou fertilizat). Desi au aceeasi grupa de sange, trasaturi foarte apropiate, aceeasi culoare a ochilor si tip de tesut, greutatea lor poate sa difere, precum si forma capului. In plus, amprentele lor sunt complet diferite; la fel si personalitatile care se contureaza inca din uter (personalitatea este innascuta).

Ce se intampla in corpul gravidei in a 26-a saptamana de sarcina

gravida Saptamana 26 sarcina

Corpul tau se transforma in acest sfarsit de trimestru intr-o masura si mai mare decat pana acum. Chiar daca burtica ta este deja vizibila, aceasta va creste in continuare. Uterul se mareste impingand organele in partea de sus a abdomenului - drept urmare cutia toracica se largeste provocand un mic disconfort in dreptul coastelor, fapt pe care il vei resimti tot mai mult dupa primele 26 de saptamani de sarcina.

Daca bebelusul tau prefera sa stea cu fundul in jos si capul in sus, poate sa loveasca mai des organele interne si miscarile lui pot fi dureroase.

Sanii tai sunt deja mariti si vei observa la atingerea lor, mici umflaturi moi care nu sunt dureroase, dovada a faptului ca sanii tai se pregatesc treptat pentru alaptat.

Alimentatie si sanatate la 26 saptamani de sarcina

Alimentatia in saptamana 26 de sarcina

Modul de viata recomandat in saptmana 26 de sarcina presupune o atentie crescuta cursurilor pregatitoare pentru nastere.

Respiratia este extrem de importanta in travaliu si in timpul nasterii efective. In mod deosebit, exercitiile speciale te vor ajuta sa ai un travaliu cat mai scurt si sa poti naste natural mai usor, daca aceasta metoda este posibila in cazul tau.

Partenerii de viata se simt uneori rusinati sa participe la cursuri. Daca nu reusesti sa iti convingi partenerul sa te insoteasca, poti merge impreuna cu o prietena sau cu mama ta. Totusi, aceste cursuri ar putea fi o oportunitate buna pentru el sa cunoasca si alti tatici si sa impartaseasca impresii.

Pe masura ce burtica se mareste vei observa ca obosesti mult mai repede cand faci exercitii sau atunci cand inoti. Alege o perna gonflabila si stai relaxata in apa, miscand doar picioarele. Daca preferi sa faci gimnastica, opteaza pentru pauze mai mari intre exercitii, atunci cand simti ca obosesti prea mult. 

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: 26 saptamani

analize si ecografie la 26 saptamani de sarcina

Cursurile prenatale sunt utile mai ales incepand cu saptamana 26 de sarcina. Daca nu ai ales pana acum o serie de cursuri speciale care sa te pregateasca pentru nastere, nu este tarziu sa incepi acum. Fie ca e vorba de cursuri Lamaze sau de gimnastica pentru mamici insarcinate, orice forma de socializare cu alte mame este benefica.

Infectiile vaginale sunt posibile in aceasta perioada a sarcinii insa ele nu afecteaza fatul deoarece calea de acces catre uter  (cervixul ) - este acoperita cu un mucus protector. Medicul iti va prescrie tratamentul potrivit, special pentru o mamica insarcinata.

Indigestia in sarcina este cauzata de excesul de hormoni dar si de spatiul tot mai mic din abdomen pe care il are la dispozitie sa digere mancare (uterul marit apasa organele interne). Solicita un tratament pentru atenuarea simptomelor indigestei sau bea un ceai de menta diluat.

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies