Saptamana 10 de sarcina

Saptamana 10 de sarcina este ultima saptamana in care discutam despre stadiul de embrion; incepand cu perioada urmatoare, bebelusul intra in etapa de "fetus".  Transformarile uimitoare din saptamanile care au trecut par un miracol!

Nu doar bebelusul tau a crescut in aceasta perioada. Corpul tau se modifica in fiecare zi pentru a sustine viata sufletelului din burtica si pentru a il ajuta sa creasca sanatos. Elementele nutritive si oxigenul sunt absorbite din organismul tau, de aceea trebuie sa ramai in forma si sa mananci echilibrat.

Iata evenimentele importante din saptamana 10 de sarcina!

Evolutia bebelusului in saptamana 10 de sarcina

Dezvoltare fetus in saptamana 10 de sarcina

In saptamana 10 de sarcina, embrionul creste intr-o masura spectaculoasa fata de perioada anterioara, ajungand la dimensiunea de 3 cm (pare putin dar din perspectiva bebelusului tau, este uimitor).

Capul embrionului nu se mai sprijina de piept si se disting deja ochii, nasul, buzele si urechile. Mainile si piciorusele sunt deja formate si se pot observa chiar si degetele. Rinichii si sistemul reproductiv incep sa se formeze si vor creste pe toata perioada sarcinii. 

Copilul incepe sa aiba reflexe si sa se miste, muschii si nervii incep sa functioneze iar bataile inimii se observa cu usurinta la ecograf.

Placenta este perfect functionala, continua sa se maturizeze si va mentine viata bebelusului tau pana la nastere. Cordonul ombilical asigura transportul de oxigen, elemente hranitoare si reziduuri intre placenta si embrion.

Ce se intampla in corpul gravidei in saptamana 10 de sarcina

Gravida la 10 saptamani de sarcina

Saptamana a 10-a de sarcina aduce noi transformari in organismul tau. Sanii sunt deja mariti si tensionati iar sfarcurile au o culoare maronie si sunt foarte sensibili, urmare a cresterii nivelului de hormoni din sange.

Pe masura ce sarcina avanseaza, sanii vor creste in greutate cu mai mult de 1 kg fiecare, de aceea muschii care ii sustin vor fi supusi unui efort suplimentar. Iti recomand un sutien din bumbac (fara sarme care pot presa venele) si care sa sustina greutatea sanilor. 

In ceea ce priveste burtica, te poti bucura in sfarsit sa observi transfomarea ei! Uterul continua sa se mareasca in partea de sus a abdomenului si burtica devine pronuntata. Bebe are acum un spatiu mai mare de miscare!

Alimentatie si sanatate la 10 saptamani de sarcina

Alimentatie si sanatate in saptamana 10 de sarcina

Alimentatia echilibrata si bazata pe fructe si legume este recomandata nu doar la 10 saptamani de sarcina, ci pe tot parcursul sarcinii. Elementele precum fierul, acidul folic si vitaminele sunt esentiale in dezvoltarea normala a embrionului.

Daca alimentatia nu satisface nevoia organismului de vitamine si minerale, sau crezi ca nu mananci cantitatea suficienta de legume si fructe, discuta cu medicul tau si urmeaza un tratament cu suplimente de vitamine si minerale. Hidratarea este la fel de importanta asa ca bea apa sau consuma alimente care contin multa apa (de ex, pepeni).

Miscarea este utila in aceasta perioada a sarcinii dar evita exercitiile fizice epuizante sau cele in care risti sa te lovesti sau sa cazi (mersul pe bicicleta, voleiul, maratonul sunt clar nerecomandate). Inotul si alergarea usoara pot oferi necesarul zilnic de antrenament fizic astfel incat sa ramai in forma in timpul sarcinii.

Analize recomandate in saptamana 10 de sarcina

Poti merge deja la un control prenatal in care sa discuti cu medicul tau despre istoricul tau medical si al familiei.

Testele de rutina sunt examinarea fizica, masurarea greutatii si a dimensiunilor burticii si soldurilor, preluarea indicatorilor de tensiune.

Testele de sange sunt importante si necesare fiindca informeaza medicul despre grupa de sange si RH-ul, despre prezenta unor afectiuni precum rubeola, hepatita B, sifilis sau daca esti purtatoare a virusului HIV.

Testele de urina sunt concludente in analiza anumitor infectii sau in descoperirea unor factori de risc, asa ca raspunde pozitiv acestor solicitari din partea medicului tau. Daca ai usturimi, dureri in partea de jos a abdomenului sau sange in urina atunci este posibil sa ai o infectie urinara care trebuie tratata din timp.

Anumiti doctori sugereaza teste suplimentare si este recomandarea mea sa le faci:  teste pentru depistarea infestarii cu chlamydia, hepatita C, toxoplasmoza (testul de depistarea a toxoplasmozei este obligatoriu daca ai animale de companie).

Daca ai o sarcina cu factori de risc mic, vei avea in jur de 14 consultatii medicale pe parcursul sarcinii.

Citeste si alte articole despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies