Saptamana 19 de sarcina

In saptamana 19 de sarcina, vei observa ca legatura dintre tine si bebelusul tau a devenit tot mai puternica. Stiu ca ai preocupari legate de modul in care se dezvolta si de transformarile din organismul tau, insa relaxeza-te si concentreaza-te pe lucrurile importante in aceasta perioada: alimentatia, miscarea si "comunicarea" constanta cu bebe.

Bebelusul creste in continuare si profita inca de spatiul pe care il are in uter. Deja recunosti miscarile lui si le simti mai des decat saptamana trecuta. Vei vedea ca reactioneaza la modificarile din activitatea ta zilnica si la schimbarile de stare.

Iata evenimentele importante din sarcina la 19 saptamani!

Evolutia bebelusului in saptamana 19 de sarcina

evolutie fat saptamana 19 de sarcina

Bebelusul tau a crescut in a 19-a saptamana de sarcina si are acum si o identitate: amprentele lui sunt in formare.

Cantareste in prezent 140 de grame,  are o inaltime de 12-16 cm si pluteste intr-un mediu caldut si spatios. 

Ochii lui se misca incet, desi se ascund inca sub pleoapele inchise; ochii se vor deschide dupa saptamana a 26-a. Bebelusul sughite, ridica mainile in dreptul capului sau isi suge degetul. Scheletul lui inca nu s-a osificat - oasele au aspect de cartilagiu si ii confera multa flexibilitate: rasucirea in uter, incrucisarea picioarelor.

Pielea bebelusului este inca transparenta si permite observarea vaselor de sange dar si a organelor interne. Pigmentul din piele se formeaza incepand cu aceasta perioada insa abia dupa nastere se acumuleaza in piele cantitatea normala de pigment. Din acest motiv, copiii au o culoare mai deschisa decat parintii lor atunci cand se nasc. 

Ce se intampla in corpul gravidei in a 19-a saptamana de sarcina

gravida saptamana 19 de sarcina

Corpul tau trece in saptamana 19 de sarcina prin transformari majore. Vei observa o noua crestere in greutate, mai ales pentru ca apa este retinuta in organism. Retinerea apei poate avea drept consecinte oboseala ochilor sau privirea incetosata (presiunea apei din interiorul ochilor afecteaza temporar vederea). Renunta la lentilele de contact si poarta ochelari in aceasta perioada.

Instincul matern de protejare a bebelusului se manifesta tot mai puternic. Vei observa imbunatatirea reflexelor si intensificarea atitudinii de protejare a burticii. Vei avea tendinta sa iti atingi burtica sau sa o acoperi, sa te feresti de foc sau de obiectele din jur.

Daca inca nu ai simtit miscarile bebelusului tau poti sa incerci sa il stimulezi sa se miste. In primul rand, bebelusul este obisnuit sa fie miscat in timpul zilei, asa ca este momentul sa te relaxezi complet. Stai intinsa in pat, pe o parte si sprijina burtica de pernute. Bebelusul va incerca sa se aseze in uter si vei simti miscarea. Poti sa alegi o melodie care sa il stimuleze sa se miste sau sa bei un pahar de suc rece de fructe. Tine cont ca cele mai multe mamici simt primele lovituri in burtica dupa saptamana 20 de sarcina. 

Alimentatie si sanatate la 19 saptamani de sarcina

Alimentatia si sanatatea in a 19-a saptamana de sarcina

Alimentatia este esentiala in al doilea trimestru de sarcina, fiindca elementele necesare bebelusului sunt preluate din organismul tau.

Consuma grasimi sanatoase si elimina din dieta ta alimentele nocive pentru organism. Grasimile sanatoase sunt cele continute de uleiul de masline, nuci, carnea alba.Evita sa mananci alimente gatite in ulei prajit, unt sau lapte cu foarte multa grasime, maioneza sau sosuri cumparate din comert care au un nivel ridicat de grasimi nesanatoase.

Vitamina E contribuie la reducerea riscului bebelusului de a dobandi alergii dupa nastere. In plus, contribuie la dezvoltarea plamanilor si a sistemului imunitar si este esentiala in organismul tau incepand cu aceasta saptamana. Consuma salata verde, broccoli, nuci, oua si germeni de grau. 

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: 19 saptamani

Analize si ecografie  in saptamana 19 de sarcina

In saptamana 19 de sarcina sau chiar cea anterioara, multi medici cer analize amanuntite care sa le ofere informatii legate de evolutia bebelusului si de starea mamei. Ecografia 3D sau 4D este metoda folosita pentru a examina bebelusul, dezvoltarea organelor lui si pozitia in uter dar si trasnformarile din interiorul corpului tau.

Scanarea depinde de pozitia fatului in uter, asa ca este posibil sa dureze mai mult sau sa fie nevoie sa te reprogramezi saptamana viitoare daca medicul nu poate observa toate detaliile bebelusului. Analizele au scopul de a determina daca bebelusul, placenta si uterul tau sunt dezvoltate corect.

Se poate intampla in anumite cazuri ca placenta sa fie pozitionata in partea de jos a uterului sau chiar sa acopere cervixul (placenta previa). In acest caz va fi probabil recomandat repausul la pat mai ales in ultima perioada a sarcinii. 

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies