Hai si tu in grup!

Inscrie-te in comunitate si vino alaturi de mamicile din grupul Nastere!

Conecteaza-te

Nasterea naturala si cezariana

Nasterea naturala si cezariana - oricare din metode reprezinta un moment extrem de emotionant in viata unei mamici. Dupa o sarcina plina de transformari si noutati, nasterea este un proces la fel de uimitor. Citeste totul despre nastere si metodele recomandate: nasterea normala sau prin cezariana, perioada de travaliu si perioada postnatala.

Evită naşterea prematură urmand aceste sfaturi importante

Evită naşterea prematură urmand aceste sfaturi importante

Dacă începi să ai contracţii regulate, care determină cervixul să înceapă să se deschidă, înainte de a ajunge la 37 de săptămâni de sarcină, este un semn că intri în travaliu înainte de termen (travaliu prematur).

Dacă nașterea se declanșează înainte de săptămâna 37 de sarcină, atunci se numeşte „naştere prematură”, iar bebeluşul tău este considerat prematur.

Dacă intri în travaliu prematur nu înseamnă că vei avea un bebeluş prematur. Poți experimenta un travaliu prematur dar în cele din urmă să naști bebeluşul la 37 de săptămâni sau mai târziu.


Milioane de femei sufera leziuni in timpul nasterii, dar au probleme si dupa nastere. De ce nu vorbeste nimeni despre asta?

Milioane de femei sufera leziuni in timpul nasterii, dar au probleme si dupa nastere. De ce nu vorbeste nimeni despre asta?

Atunci cand Ioana a dat nastere celui de-al doilea copil, in 2005, ea si-a dat seama, in cateva zile, ca era ceva in neregula cu corpul ei, ceva ce o ingrijora. Pentru prima data, in viata ei, ea nu putea ajunge, in timpul util, pana la toaleta. Urina brusc, fara niciun avertisment.

In alta zi, si-a luat copilasul, de doar 2 saptamani, cu ea, pana la magazinul blocului si a ajuns acasa, constatand ca are chilotul ud. Cu toate acestea, in timpului consultului, la 6 saptamani de la nastere, doctorul a asigurat-o ca totul este in regula, ca perineul s-a rupt in timpul nasterii, dar tesutul i s-a vindecat. Ea nu a obiectat atunci spusele medicului. 


Cursurile SAMAS de pregătire pentru naştere

Cursurile SAMAS de pregătire pentru naştere

Cursul SAMAS de pregătire pentru naştere este menit să pregătească părinţi competenţi şi relaxaţi care să aibă toate cunoştinţele necesare pentru a avea o sarcina şi o naştere uşoară şi pentru a se bucură în voie de bebeluşul lor.

Cursul SAMAS cuprinde 6 şedinţe de câte 90 de minute, iar fiecare şedinţă tratează o temă esenţială pentru viitorii părinţi: sarcină, pregătirea perineului, naşterea normală, naşterea medicalizată, alăptare, îngrijirea bebeluşului.


Cum alegi maternitatea?

Cum alegi maternitatea?

Maternitatea unde urmeaza sa nasti conteaza enorm pentru tine si bebelusul tau. Este important suportul medical primit la nastere, ajutorul pentru a alapta prima oara bebelusul, modul in care esti tratata atat tu cat si bebe, indicatiile medicale ulterioare si experienta primelor momente dupa nastere.

In cele mai multe cazuri, maternitatea este aleasa in functie de medicul care a supervizat sarcina. Totusi, decizia de a naste la un anumit spital (privat sau de stat) trebuie sa apartina gravidei. Iar aceasta decizie trebuie sa aiba la baza informatii corecte si complete despre modul in care vei fi tratata, conditiile din maternitate, profesionalismul echipei medicale, dotarile din spital dar si alte criterii la fel de importante.


Anestezia epidurala

Anestezia epidurala

Anestezia epidurală este cea mai frecventă metodă utilizată pentru a ameliora durerile din timpul travaliului. Este o opţiune de calmare pentru care mămicile pot să opteze înainte de naştere.

O decizie cât mai corectă referitor la opţiunile alese pentru calmarea durerii poate fi luată doar dacă te informezi din timp legat de tipurile de anestezie, beneficiile şi riscurile.


Inducerea nasterii sau nu?

Inducerea nasterii sau nu?

Inducerea nasterii este uneori o decizie necesară pentru naşterea în siguranţă a bebeluşului, mai ales dacă se depăşeşte termenul de 40 de săptămâni. Totuşi, atunci când nasterea este indusă mai devreme (între 38 şi 40 de săptămâni) pot să apară probleme legate de adaptarea bebeluşului la noul mediu (probleme de respiraţie, dificultăţi în alăptare).

Cei mai buni specialişti în domeniu recomandă ducerea sarcinii până la termen şi declanşarea naturală a travaliului, mai ales dacă nu există niciun motiv medical care să impună inducerea naşterii.


Totul despre epiziotomie

Totul despre epiziotomie

O epiziotomie este o procedură medicală care constă într-o incizie a ţesutului dintre deschiderea vaginală şi anus, ţesut denumit perineu. Scopul este acela de a uşura naşterea fătului şi procedura poate avea atât beneficii cât şi riscuri.

Intervenţia se face sub anestezie locală sau epidurală iar incizia se face printr-o tăietură cu un foarfece chirugical. Incizia se coase la final iar îngrijirile medicale ulterioare au rolul de a proteja zona de posibile infecţii. Firele se scot după cinci zile de la operaţie şi este necesară o atenţie sporită atunci când se foloseşte toaleta dar şi o igienă specială.


10 sfaturi importante care te ajuta la nastere

10 sfaturi importante care te ajuta la nastere

Naşterea este un moment pe care mămicile îl aşteaptă cu nerăbdare dar şi cu teamă. Chiar dacă ne dorim să cunoaştem bebeluşul după 9 luni de aşteptare, ne este totuşi frică de travaliu şi de momentul naşterii.

Deşi cele mai multe femei optează pentru cezariană fiindcă nu vor să simtă durere, totuşi naşterea naturală este cea mai puţin traumatizantă metodă pentru copil şi mamă. Anumite condiţii medicale impun cezariana însă în cele mai multe situaţii naşterea naturală poate avea loc fără riscuri.

In timpul naşterii atât starea ta fizică dar şi psihică îşi pun amprenta în modul în care decurg lucrurile. Panica, anxietatea, lipsa de suport vor îngreuna procesul natural pe când confortul psihic, relaxarea şi sprijinul persoanei dragi te vor ajuta să ai o naştere rapidă şi uşoară.


Cum decurge o cezariana si ce urmeaza dupa?

Cum decurge o cezariana si ce urmeaza dupa?

Cezariana este o operatie pe care o sufera mamica atunci cand naste bebelusul printr-o incizie a peretelui abdominal si a uterului. In mod normal, toate mamicile pot naste natural insa, in anumite situatii, cand acest lucru nu este posibil sau este riscant pentru viata mamei si a bebelusului, se apeleaza la cezariana.

Desi mamicile aleg de multe ori aceasta metoda de nastere din dorinta de a nu simti durere, nasterea prin cezariana nu este intotdeauna cea mai buna solutie, fiindca recuperarea se face mult mai greu.


Ce-a urmat? M-au legat, normal.

Ce-a urmat? M-au legat, normal.

Zilele trecute am implinit 5 ani de casnicie. “Wow, ce mult a trecut” – ar spune unii sau “He, he sunteti mici, mai vorbim la 20 de ani..” ar spune altii.

S-au intamplat atat de multe lucruri, bune si rele, obisnuite si mai putin obisnuite, insa dincolo de toate astea traim implinirea de a fi parinti. Dincolo de bine sau de rau exista el, bulgarele nostru, Bubu sau cum ar spune prietenii nostri: “copilul slovac, facut la Mlinky”.


Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

Aboneaza-te la newsletterul nostru