Discuta despre Sarcina!

Ai intrebari legate de sarcina? Hai in grupul mamicilor gravide!

Conecteaza-te

Aboneaza-te la Newsletter

Afla prima noutatile despre:

  • saptamanile de sarcina
  • simptome
  • analize medicale
  • alimentatie
  • evolutia sarcinii

Ma abonez

Sarcina cu probleme

Sarcina cu probleme ne poate pune in dificultate, dar intotdeauna exista solutia potrivita pentru fiecare dintre gravide. Citeste despre cum sa identifici problemele in sarcina din timp, tratamente benefice in timpul sarcinii sau medicamente interzise in sarcina, anomalii care pot afecta fatul si riscuri de pierdere a sarcinii. Afla mai multe despre sarcina ectopica sau boli aparute in perioada de gestatie - de la o simpla raceala la complicatii.

Diabetul gestational (de sarcina)

Diabetul gestational (de sarcina)

Diabetul gestational (diabet de sarcina) este diagnosticat pentru prima oară în timpul sarcinii.  Ca diabetul de tip 1 şi de tip 2, diabetul gestaţional determină creşterea nivelului de zahăr din sânge.

Când mănânci, sistemul digestiv va descompune majoritatea alimentelor într-un zahăr numit glucoză. Glucoza intră în fluxul sanguin, astfel încât celulele să-l poată folosi ca şi combustibil. Cu ajutorul insulinei (un hormon produs de pancreas), muşchii, grăsimile şi alte celule absorb glucoza din sânge.

Dar dacă organismul tău nu produce suficientă insulină sau dacă celulele au o problemă în a o absorbi, prea multă glucoză rămâne în sânge, în loc să se deplaseze în celule şi să se transforme în energie.


Preeclampsia

Preeclampsia

Preeclampsia este o complicaţie a sarcinii care cauzează hipertensiune arterială, afectarea rinichilor şi alte probleme care pot afecta bebelusul. Aceasta afecţiune pune în pericol viaţa şi  afectează aproximativ 6%-10% dintre femeile gravide din Romania.


Problemele vezicii biliare în timpul sarcinii şi după naștere

Problemele vezicii biliare în timpul sarcinii şi după naștere

Vezica biliară este un organ mic, în formă de sac, care se află chiar sub ficat. Scopul său este de a stoca bila, o substanţă care ajută la digerarea grăsimilor. Pe măsură ce alimentele intră în intestinul subţire, din stomac, vezicula biliară primeşte un semnal pentru a începe contractarea şi eliberarea bilei în intestin.

Bila este compusă din apă, săruri biliare şi colesterol, dar și alte substanțe. Dacă bila conţine prea mult colesterol şi insuficiente săruri sau dacă vezica biliară nu se “descarcă”, în mod corespunzător, vezicula biliară poate forma depuneri, cunoscute sub denumirea de pietre sau calculi biliari.

Termenul "boala vezicii biliare" acoperă inflamaţia, infecţia, pietrele şi blocarea vezicii biliare.


Citomegalovirus în timpul sarcinii

Citomegalovirus în timpul sarcinii

Infectia cu citomegalovirus in sarcina reprezinta un pericol pentru 1-4% din femeile gravide. Citomegalovirus (CMV) este un virus care aparţine familiei virusurilor herpetice. Este cel mai frecvent virus transmis bebeluşilor în timpul sarcinii.

Majoritatea bebeluşilor cu citomegalovirus congenital nu au probleme cauzate de această afecţiune. Dar unii sunt foarte bolnavi la naştere şi pot ajunge să se confrunte cu o serie de probleme de termen lung. Alţii pot părea bine iniţial, dar pot dezvolta pierderi de auz şi alte complicaţii cauzate de infecţie, luni sau chiar ani mai târziu.


Listerioza în timpul sarcinii

Listerioza în timpul sarcinii

Listerioza este o infecţie gravă, pe care o poţi contracta prin consumul de alimente, contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Femeile însărcinate şi bebeluşii lor în curs de dezvoltare, precum şi nou-născuţii, persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi persoanele în vârstă sunt, în special, susceptibili la Listeria, care poate provoca o infecţie a sângelui, meningită, şi alte complicaţii grave, care pot pune viaţa în pericol. Prima ameninţare, pentru o femeie însărcinată, este efectul devastator pe care această boală îl poate avea asupra sarcinii şi asupra bebeluşului din burtică.


Virusul human papilloma (HPV) în timpul sarcinii

Virusul human papilloma (HPV) în timpul sarcinii

Infecţia cu virusul human papilloma (HPV) este un tip de infecţie cu transmitere sexuală. Până la trei sferturi dintre femeile şi bărbaţii activi sexual vor fi infectaţi cu HPV genital, la un moment dat în viaţa lor, dar majoritatea nu va şti niciodată că este infectată deoarece infecția, adesea, nu cauzează simptome evidente şi, de obicei, se vindecă de la sine.

Este mai probabil să iei o infecţie genitală HPV prin contact sexual vaginal sau anal. Este posibilă, dar mai puţin frecventă, transmiterea virusului prin contactul genital fără penetrare, prin contact sexual oral, sau prin atingerea organelor genitale. Şi o mamă poate transmite HPV copilului ei în timpul naşterii, dar acest lucru este, de asemenea, mai puţin frecvent.


Herpesul în timpul sarcinii

Herpesul în timpul sarcinii

Multe femei infectate în prealabil cu virusul herpes simplex, se pot confrunta cu apariția leziunilor supărătoare, la nivelul gurii sau zonei genitale pe fondul slăbirii sistemului imunitar sau în timpul sarcinii, când organismul este vulnerabil.

Transmiterea infecţiei cu herpes bebeluşului tău, în timpul travaliului şi al naşterii, este cea mai mare preocupare legată de herpesul genital în timpul sarcinii. Dacă se întâmplă acest lucru, bebeluşul tău ar putea avea probleme serioase de sănătate. Din fericire, mai puţin de 1 din 10.000 de nou-născuţi contractează boala, chiar dacă herpesul genital este destul de comun.


Infecţii ale tractului urinar în timpul sarcinii

Infecţii ale tractului urinar în timpul sarcinii

Infecţiile tractului urinar sunt frecvente în timpul sarcinii, mai ales după primul trimestru de sarcină. Această problemă poate avea diferite grade de complicaţie, in funcţie de cat de extinsă este infecţia urinara si unde este aceasta localizată. Află, in continuare, informaţiile complete despre infecţiile tractului urinar, cum afectează ele sarcina si ce poţi face pentru a le preveni. 

Când auzi expresia "infecţie a tractului urinar" sau acronimul său, ITU, este posibil să te gândeşti la o infecţie a vezicii urinare şi la simptomele care o insoţesc - cum ar fi urgenţa frecventă de a urina şi senzaţia de arsură atunci când urinezi. Dar aceasta nu este întreaga poveste a infecţiei tractului urinar.

De fapt, poţi avea o infectie în orice parte a tractului urinar, care începe de la rinichi, unde se formează urina; continuă prin tuburi, numite uretre, până la vezică, unde se acumulează urina până când urinezi; şi se termină cu uretra, un tub scurt care poartă urina în afara corpului.


Gripa în timpul sarcinii

Gripa în timpul sarcinii

Este gripa periculoasă pentru femeile gravide?

Da. Sistemul imunitar este mai slab atunci când eşti însărcinată, deci eşti mai vulnerabilă la boală, în general. Şi gripa poate deveni gravă în timpul sarcinii, mai ales daca este complicată de infecţii cum ar fi pneumonia.

Femeile însărcinate si care au gripă, au o şansă mai mare de a dezvolta probleme serioase pentru bebeluşul lor nenăscut, incluzând travaliu prematur şi naştere prematură.

Bineînţeles, multe viitoare mame care au gripă nu au complicaţii. Dar, din punct de vedere statistic, eşti mai susceptibilă de a dezvolta un caz sever atunci când eşti gravidă. 


6 pași spre o sarcină fără probleme

6 pași spre o sarcină fără probleme

Acum, că ai aflat deja că vei avea un copil, este important să ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională. Poți să crești șansele unei sarcini sănătoase și lipsite de probleme daca urmezi câțiva pași simpli și eficienți.

In primul rând, in perioada sarcinii nu înseamnă că trebuie să te pregătești pentru o multime de analize, griji și momente de panică. Dimpotrivă, pornește călătoria cu sentimente pozitive și bucură-te de fiecare moment în care bebelușul se dezvoltă în burtică.


Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

Aboneaza-te la newsletterul nostru