Discuta despre Sarcina!

Ai intrebari legate de sarcina? Hai in grupul mamicilor gravide!

Conecteaza-te

Aboneaza-te la Newsletter

Afla prima noutatile despre:

  • saptamanile de sarcina
  • simptome
  • analize medicale
  • alimentatie
  • evolutia sarcinii

Ma abonez

Analize sarcina

Analize sarcina si teste medicale necesare pentru a monitoriza evolutia sarcinii si pentru a identifica din timp problemele. Citeste despre beneficiile fiecarui tip de analiza, riscurile pe care le implica asupra evolutiei sarcinii si acuratetea in diagnosticarea unei afectiuni. Informeaza-te despre cele mai noi descoperiri in materie de teste de sange, ecografii, amniocenteza si alte tipuri de analize in sarcina pe care trebuie sa le faca mamicile gravide.

Momentul perfect sa fii cu familia ta!

Ecografiile în sarcină – ghid complet

Ecografiile în sarcină – ghid complet

Ecografia este primul tip de analiză recomandată de medicul ginecolog atunci când testul de sarcină este pozitiv.

Fiindcă orice gravidă are nenumărate întrebări legate de evoluția sarcinii și testele recomandate de medici, iată mai jos informații complete despre ecografii – care este rolul lor, au sau nu efecte adverse, câte sunt necesare și cum ajută pe parcursul sarcinii?

Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină

Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină

Atunci când aflăm că suntem gravide și avem o primă întâlnire cu medicul ginecolog, primim recomandări pentru o serie de analize. Analizele, fie că sunt teste de sânge sau urină, ajută medicul să ia decizii privind evoluția sarcinii, asigurându-se astfel că ia toate măsurile necesare pentru sănătatea mamei și a bebelușului. 

O analiză de sânge care nu trebuie omisă în sarcină este determinarea factorului Rh. Despre factorul Rh și importanța determinării lui vom discuta în acest articol.

Test de sarcina

Test de sarcina

Un test de sarcină este cea mai rapidă metodă pentru o femeie de a depista dacă este sau nu însărcinată, fără a fi nevoie să meargă la spital sau la o clinică pentru analize. Acurateţea testelor de sarcină este una ridicată mai ales dacă se respectă instrucţiunile (sunt teste care trebuie făcute la începutul zilei, pe când altele pot fi făcute oricând în timpul zilei).

Afla cum funcţionează un test de sarcină, care este acurateţea lui si cum se face un test de sarcină, dar şi ce tipuri de teste există?

Teste obligatorii in sarcina

Teste obligatorii in sarcina

"Teste in sarcina - cat de necesare si obligatorii sunt?" - este o intrebare la care se gandeste fiecare femeie atunci cand afla ca este insarcinata.  Un bebeluş sănătos este tot ceea ce îşi doreşte fiecare mămică. Detectarea problemelor din timpul sarcinii este posibilă pentru că tehnologia a evoluat şi medicii au posibilitatea să identifice anumite malformaţii în dezvoltarea bebeluşului din burtică.

Nu toate problemele pot fi detectate din timpul sarcinii dar cele mai multe din ele (malformaţii grave, defect de tub neural, sindromul Down) pot fi identificate dacă mămica se prezintă la analize in timpul sarcinii.

Controlul la stomatolog in sarcina

Controlul la stomatolog in sarcina

Controlul la stomatolog în sarcină este un subiect care îngrijorează mămicile fiindcă există mitul conform căruia orice tratament este periculos pentru dezvoltarea bebeluşului. Deşi există tratamente interzise în sarcină fiindcă pot afecta sănătatea fătului, sunt şi tratamente inofensive care tratează problema fără să existe efecte secundare nedorite.

In plus, mai ales în timpul sarcinii, trebuie să acordăm o atenţie suplimentară danturii fiindcă transformările specifice sarcinii creează o sensibilitatea mai mare a gingiilor. Se impune astfel cel puţin un control stomatologic în timpul sarcinii şi curăţarea dinţilor de două ori pe zi.

Dublu test - screening trimestrul I de sarcina

Dublu test - screening trimestrul I de sarcina

Dublul test in sarcina este unul din lista de analize in sarcina recomandate pentru monitorizarea dezvoltarii fatului si evolutiei sarcinii.

Ecografiile indica medicului dezvoltarea fatului si pozitia in uter, insa anumite malformatii nu pot fi detectate doar la ecograf ci prin teste speciale.

De aceea este nevoie de testul dublu in primul trimestru de sarcina, intre saptamana 11 si saptamana 14 de sarcina, test care include determinarea unor markeri serici PAPP-A si free beta-HCG si ulterior analiza valorilor obtinute in raport cu varsta gestationala a bebelusului dar si alti indicatori.

Controale medicale in sarcina

Controale medicale in sarcina

Seria de controale medicale in sarcina inainte si mai ales in timpul sarcinii ne asigura de faptul ca bebelusul din burtica este sanatos si ca organismul nostru reactioneaza bine la transformarile care au loc.

Ne dorim sa avem un bebelus frumos, destept dar mai ales sanatos. Nu este insa suficient sa ne ingrijim de acest lucru dupa ce se naste prichindelul, trebuie sa avem grija de corpul nostru inainte de sarcina si sa respectam planul de analize sarcina necesare.

Medicamente interzise in sarcina

Medicamente interzise in sarcina

Medicamentele interzise în sarcină pot afecta dezvoltarea bebeluşului din burtică dacă sunt luate fara sa se respecte interdicţiile medicului sau sfaturile specialiştilor.

Motivul este simplu - orice substanţă pe care o conţine un medicament trece prin placentă şi ajunge aşadar la bebeluş.

Sunt mai multe categorii de medicamente care au efecte negative dacă sunt administrate în timpul sarcinii.

Triplul test in sarcina

Triplul test in sarcina

Triplu test in sarcina - unul din cele mai importante analize sarcina care ofera informatii despre riscul aparitiei unor malformatii congenitale ale bebelusului. Aceasta analiza este efectuata in al doilea trimestru de sarcina, intre saptamana 15 si 18 si este recomandata tuturor mamicilor.

Biopsia de vilozitati coriale (placentara)

Biopsia de vilozitati coriale (placentara)

Biopsia de vilozitati coriale (biopsia placentara) face parte din seria de analize sarcina solicitate de medic la nevoie. Acest test are rolul de a identifica anumite anomalii cromozomiale, dar este un test invaziv, de aceea trebuie sa iei in considerare atat beneficiile cat si riscurile. Testarea consta in prelevarea unor fragmente din placenta, mai exact vilozitati coriale, parti componente ale placentei.

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

Asociatia MAME

Aboneaza-te acum la Newsletter!