Discuta despre Sarcina!

Ai intrebari legate de sarcina? Hai in grupul mamicilor gravide!

Conecteaza-te

Aboneaza-te la Newsletter

Afla prima noutatile despre:

  • saptamanile de sarcina
  • simptome
  • analize medicale
  • alimentatie
  • evolutia sarcinii

Ma abonez

Analize sarcina

Analize sarcina si teste medicale necesare pentru a monitoriza evolutia sarcinii si pentru a identifica din timp problemele. Citeste despre beneficiile fiecarui tip de analiza, riscurile pe care le implica asupra evolutiei sarcinii si acuratetea in diagnosticarea unei afectiuni. Informeaza-te despre cele mai noi descoperiri in materie de teste de sange, ecografii, amniocenteza si alte tipuri de analize in sarcina pe care trebuie sa le faca mamicile gravide.

Testul de stres al contractiilor uterine (CST)

Testul de stres al contractiilor uterine (CST)

Testul de stres al contracţiilor uterine (CST) se poate face, în timpul sarcinii, pentru a măsura frecvenţa cardiacă a copilului în timpul contracţiilor uterine. Scopul său este acela ca medicii să se asigure că bebeluşul poate obţine oxigenul de care are nevoie de la placentă, în timpul travaliului.

În timpul contracţiilor, fluxul de sânge şi oxigen către placentă încetineşte temporar. Dacă placenta este sănătoasă, aceasta are rezerve suplimentare de sânge, pregătite pentru a-i oferi bebeluşului oxigenul de care are nevoie pe durata contracţiilor


Consultatii ginecologice in trimestrul 3 de sarcina

Consultatii ginecologice in trimestrul 3 de sarcina

În cel de-al treilea trimestru (28 de săptămâni, spre sfârşitul trimestrului de sarcină), vei avea cel mai probabil un control la medic, la fiecare două săptămâni, de la 28 la 36 de săptămâni de sarcină, apoi vei trece la vizitele efectuate o dată pe săptămână până când vei naşte.

Pe măsură ce atât tu, cât şi medicul tău, vă veţi cunoaşte mai bine şi pentru că data naşterii se apropie, te poţi aştepta la un mix de vizite medicale regulate, teste de sânge, analize medicale şi discuţii despre naşterea care urmează. Iată câteva dintre lucrurile pe care le va face medicul tău la aceste întâlniri.

La fel ca înainte, medicul tău va începe probabil să te întrebe cum te simţi, să urmărească toate problemele ridicate, de la ultima ta vizită, şi să examineze rezultatele testelor effectuate între timp. Te va întreba dacă ai avut contracţii, amețeli, umflături, dureri de cap sau dacă există alte lucruri care te preocupă sau te deranjează.


Screening pentru sindromul Down

Screening pentru sindromul Down

Mulţi viitori părinţi se îngrijorează la gândul că bebeluşul lor, în perioada dezvoltării, poate avea sindromul Down sau o altă anomalie cromozomială. Testele de screening te ajută să evaluezi şansele copilului de a avea astfel de afecţiuni. Rezultatele te ajută să decizi dacă alegi un alt test pentru diagnosticarea sindromului Down, pentru a afla, cu siguranţă, dacă bebeluşul tău are sau nu sindromul.

Testele de screening îţi arată cât este de probabil ca bebeluşul tău să aibă o anumită anomalie, dar numai un test de diagnosticare, precum amniocenteza, îţi poate spune dacă bebeluşul tău are de fapt această afecţiune. În timp ce testele de screening nu prezintă niciun risc pentru mamă sau bebeluş, testele de diagnosticare prezintă un anumit risc de avort spontan.


Vizite prenatale în trimestrul 2 de sarcina

Vizite prenatale în trimestrul 2 de sarcina

În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, te vei vedea cu medicul obstetrician o dată la patru săptămâni, dacă nu ai o condiţie medicală sau alte complicaţii care să necesite verificări mai frecvente. Iată cum vor decurge vizitele prenatale în trimestrul 2 de sarcină şi ce va face medicul tău.

Medicul tău va începe, probabil, să revadă ecografiile şi aspectele care au fost urmărite la vizita ta prenatală anterioară. Te va informa cu privire la rezultatele testelor care au sosit.

De asemenea,  medicul va dori să ştie cum te simţi, în general, fizic şi emoţional. Aminteşte-ţi că aceste vizite reprezintă ocazia ta de a aborda toate întrebările sau preocupările pe care le ai, deci asigură-te că ridici orice problemă te interesează.


Prima vizita la medic in perioada prenatala

Prima vizita la medic in perioada prenatala

De îndată ce ai obţinut un test de sarcină pozitiv, poţi suna pentru a programa o întâlnire cu medicul tău ginecolog sau cu medicul de familie.

Dacă nu ai ales încă un medic care să te îngrijească pe durata sarcinii, este important să alegi unul şi să începi primele analize recomandate pentru gravide. 

Mulţi obstetricieni vor programa prima vizită pentru momentul în care sarcina a ajuns la 8 săptămâni. Unii te vor vedea mai repede, mai ales dacă ai o afecţiune medicală, ai avut probleme cu o sarcină în trecut, sau ai simptome precum sângerări vaginale, dureri abdominale, greaţă şi vărsături severe.

Dacă ai luat medicamente sau crezi că ai fost expusă la o substanţă periculoasă, ia legatura cât mai curând posibil cu medicul tău.


Ecografiile în sarcină – ghid complet

Ecografiile în sarcină – ghid complet

Ecografia este primul tip de analiză recomandată de medicul ginecolog atunci când testul de sarcină este pozitiv.

Fiindcă orice gravidă are nenumărate întrebări legate de evoluția sarcinii și testele recomandate de medici, iată mai jos informații complete despre ecografii – care este rolul lor, au sau nu efecte adverse, câte sunt necesare și cum ajută pe parcursul sarcinii?


Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină

Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină

Atunci când aflăm că suntem gravide și avem o primă întâlnire cu medicul ginecolog, primim recomandări pentru o serie de analize. Analizele, fie că sunt teste de sânge sau urină, ajută medicul să ia decizii privind evoluția sarcinii, asigurându-se astfel că ia toate măsurile necesare pentru sănătatea mamei și a bebelușului. 

O analiză de sânge care nu trebuie omisă în sarcină este determinarea factorului Rh. Despre factorul Rh și importanța determinării lui vom discuta în acest articol.


Test de sarcina

Test de sarcina

Un test de sarcină este cea mai rapidă metodă pentru o femeie de a depista dacă este sau nu însărcinată, fără a fi nevoie să meargă la spital sau la o clinică pentru analize. Acurateţea testelor de sarcină este una ridicată mai ales dacă se respectă instrucţiunile (sunt teste care trebuie făcute la începutul zilei, pe când altele pot fi făcute oricând în timpul zilei).

Afla cum funcţionează un test de sarcină, care este acurateţea lui si cum se face un test de sarcină, dar şi ce tipuri de teste există?


Teste obligatorii in sarcina

Teste obligatorii in sarcina

"Teste in sarcina - cat de necesare si obligatorii sunt?" - este o intrebare la care se gandeste fiecare femeie atunci cand afla ca este insarcinata.  Un bebeluş sănătos este tot ceea ce îşi doreşte fiecare mămică. Detectarea problemelor din timpul sarcinii este posibilă pentru că tehnologia a evoluat şi medicii au posibilitatea să identifice anumite malformaţii în dezvoltarea bebeluşului din burtică.

Nu toate problemele pot fi detectate din timpul sarcinii dar cele mai multe din ele (malformaţii grave, defect de tub neural, sindromul Down) pot fi identificate dacă mămica se prezintă la analize in timpul sarcinii.


Controlul la stomatolog in sarcina

Controlul la stomatolog in sarcina

Controlul la stomatolog în sarcină este un subiect care îngrijorează mămicile fiindcă există mitul conform căruia orice tratament este periculos pentru dezvoltarea bebeluşului. Deşi există tratamente interzise în sarcină fiindcă pot afecta sănătatea fătului, sunt şi tratamente inofensive care tratează problema fără să existe efecte secundare nedorite.

In plus, mai ales în timpul sarcinii, trebuie să acordăm o atenţie suplimentară danturii fiindcă transformările specifice sarcinii creează o sensibilitatea mai mare a gingiilor. Se impune astfel cel puţin un control stomatologic în timpul sarcinii şi curăţarea dinţilor de două ori pe zi.


Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

Aboneaza-te la newsletterul nostru