Educarea copiilor

Educarea copiilor si metode recomandate, articole, carti si informatii necesare in functie de varsta. Afla aici cum sa iti faci copiii sa respecte reguli, sa asculte si sa comunice eficient, dar si despre restrictii si pedepse care sa nu ii afecteze dezvoltarea armonioasa. Ce greseli fac unii parinti si cum poti sa le oferi o educatie corecta copiilor tai!

Cum punem limite sănătoase în relația copiilor cu tehnologia

Cum punem limite sănătoase în relația copiilor cu tehnologia

Conferința Social Moms „Părinții, copiii și tehnologia” powered by Orange a avut că temă modul în care tehnologia poate fi folosită în mod pozitiv şi sigur de către copii şi rolul părinţilor în acest proces. Conferinţa a fost urmărită de către cei 150 de părinţi aflaţi în sala şi de alţi 23.000 de persoane conectate online la transmisiunea live.

Invitaţii au atins aspecte de interes pentru părinţi: cum punem limite sănătoase în utilizarea tehnologiei, cum îi ţinem în siguranţă pe copii în mediul online, cum folosim resursele digitale la şcoală în procesul de învăţare, ce măsuri trebuie să luăm pentru sănătatea copiilor.

Rolul explorarii in dezvoltatea cognitiva a copilului

Rolul explorarii in dezvoltatea cognitiva a copilului

Prima si cea mai simpla emotie pe care o descoperim la om este curiozitatea, iar curiozitatea duce la dorinta de explorare, care la randul ei duce la dezvoltarea cognitiva a copilului. Totul se leaga in cel mai natural mod, iar rolul nostru, al parintilor, este sa le sustinem cat mai mult curiozitatea.

Copiii sunt curiosi prin definitie si pornesc in explorare imediat ce au putina autonomie in miscare. Gandeste-te la un bebelus, in bratele mamei, care nu se poate deplasa in nici un fel de unul singur. El se va intinde sa apuce cu manutele ce este la indemana: cerceii mamei, ochelarii, parul si chiar ochii si nasul. Ochii lui urmaresc atent fiecare miscare din casa si invata ceva nou din tot ceea ce observa.

6 sfaturi despre cum să faci trecerea de la grădiniță la școală mai ușoară

6 sfaturi despre cum să faci trecerea de la grădiniță la școală mai ușoară

Începerea școlii este un pas important pentru orice copil, care îi va influența evoluția cognitivă, socială și emoțională pentru tot restul vieții. Copilul care va avea un start bun în perioada aceasta de tranziție, va fi predispus să se simtă mai confortabil și relaxat în societate, să fie mai încântat și motivat să învețe, să stabilească mai facil relații de prietenie și să facă față mai ușor provocărilor vieții.

Însă, de cele mai multe ori, familia este cea care resimte mai întâi presiunea unui nou început, riscând ca, printr-o gestionare defectuoasă a situației, să inducă sentimente de anxietate copilului.

Părintele este cel care trebuie, în primul rând, să se pregătescă psihologic pentru această schimbare. Un comportament dominat de anxietate al părintelui corelat cu sistemul de învățământ rigid, lipsit de creativitate și flexibilitate, nu va face altceva decât să îi confirme copilului că școala este un loc de care ar trebui să fugă.

Ce inseamna sa fii un prieten bun

Ce inseamna sa fii un prieten bun

Abilitatile sociale reprezinta modul in care interactionam cu ceilalti. Daca avem bune abilitati sociale, atunci acest lucru ne poate ajuta sa ne facem mai usor prieteni, sa devenim mai încrezatori in noi insine si chiar sa obtinem mai usor ceea ce dorim.

Inca de pe la varsta de 4-5 luni bebelusii cauta atentia adultilor si se intristeaza atunci cand sunt lasati singuri. Deci putem vorbi de primele manifestari ale abilitatilor sociale. Mai tarziu, in jurul varstei de 1-2 ani, prieteniile dintre copii se leaga usor si se desfac la fel de rapid, de pe o zi pe alta. La copiii de varsta prescolara, statornicia nu este chiar un punct forte, fiind suficient un singur gest cu care copilul tau sa nu fie de acord ca sa vina imediat replica „Nu mai esti prietenul meu!”. Iar dupa cateva minute sa se joace din nou cu acelasi copil.

Perimetrul lui David

Perimetrul lui David

Metoda "Perimetrul lui David" rezolvă o dificultate cu care se confruntă multe cadre didactice zi de zi. Anumite manifestări pot fi înțelese greșit și gestionate la fel. Dacă zăbovești un minum în plus, vei descoperi cu plăcere că ceea ce numeai lipsă de educație sau de interes este, de fapt, o nevoie.

Anul acesta am început o serie nouă, la o școală nouă, între colege noi. Încă din prima zi l-am remarcat pe David.

Am început activitatea și rutina zilnică de venit și plecat de la școală, în clasa pregătitoare, încercând să ne obișnuim unii cu alții, să ne trasăm propriile reguli, ale clasei, să ne modelăm și să învățăm ce înseamnă flexibilitatea.

Colaborarea se invata in familie

Colaborarea se invata in familie

Tu esti primul si cel mai important „educator” al copilului tau si invatarea celor mai importante lectii sta in mainile tale. Colaborarea este una dintre lectiile esentiale, si, la fel ca toate celelalte aspecte ale educatiei caracterului si personalitatii copilului, nu poate fi impusa.

Toti parintii stiu ca nu poti obliga un copil sa colaboreze, fie ca este vorba de un joc, fie ca este vorba de o sarcina. Colaborarea se invata acasa, asa cum spuneam, prin exemplul tau si prin activitati pe care sa le desfasurati impreuna si al caror rezultat sa scoata in evidenta importanta colaborarii in vederea atingerii un scop comun.

Exemplul parintelui este foarte puternic in copilarie si ceea ce poti face este foarte simplu: cere ajutorul copilului atunci cand este nevoie sau atunci cand consideri ca i-ar fi de folos sa participe la ceea ce faci tu.

De ce este importanta gradinita in dezvoltarea copilului?

De ce este importanta gradinita in dezvoltarea copilului?

Numarul parintilor care aleg sa isi educe copiii acasa, pana la varsta de 6 ani, a crescut in ultimii ani, insa studiile arata de ce este gradinita importanta pentru succesul copiilor in acomodarea la scoala si in anii ce vor urma.

Gradinita s-a dezvoltat in secolul 19, in Germania. In efortul de a pregati copiii cu varsta intre 3 si 7 ani, s-a creat un curriculum care sa utilizeze joaca pentru a-i ajuta pe cei mici sa se dezvolate mental, fizic si social. Pe masura ca educatorii au observat beneficiile acestui curriculum pentru copii, gradinita s-a extins si in restul tarilor.

Gradinita ii familiarizeaza pe copii cu mediul scolii. Ii invata sa stea linistiti si sa asculte, sa respecte cerintele educatoarei si sa coopereze cu ceilalti colegi.

Când viitorul copiilor noştri este doar un slogan.. tu ce faci să schimbi asta?

Când viitorul copiilor noştri este doar un slogan.. tu ce faci să schimbi asta?

Viitorul nostru a ajuns un slogan. Nu de ieri, nu de azi… am şi uitat de când. Ne zbatem să supravieţuim într-o ţară unde cei care ne conduc, ne ucid. Pe unii subit, în gropile din asfalt sau în cluburi autorizate pe şpagă, pe alţii mai lent, în sărăcie lucie sau boală.

Murim, naţiune, tu simţi asta? Şi avem copii. Şi avem speranţe. Si ne dorim să fie fericiţi. Dar nu vor fi! E o certitudine, nu mai este o îngrijorare.

Iar noi toţi îi lăsăm să ne ucidă. Acceptând tot ce fac, fără să ne luptăm, fără să îi deranjăm.

9 metode eficiente de a-ţi învăţa copilul să se protejeze de abuzurile sexuale

9 metode eficiente de a-ţi învăţa copilul să se protejeze de abuzurile sexuale

Ne învăţăm copiii să fie în siguranţă: să traverseze după ce se asigură, să nu sară de la înălţime, să nu deschidă uşa unui străin, să nu atingă focul. Totuşi, în foarte puţine cazuri, ne educăm copiii despre protecţia personală şi cum să reacţioneze atunci când interacţionează cu adulţii.

Un studiu organizat de CDC estimează că 1 din 6 băieţi şi 1 din 4 fete sunt victime ale abuzului sexual înainte de 18 ani. Vrei să ştii un lucru şi mai îngrijorător? Doar 10% din suspecţi sunt străini şi 23% din ei sunt tot copii. Statisticile prezentate sunt valabile în Statele Unite, dar nici situaţia din Romania nu este foarte diferită. In cea mai mare parte a cazurilor, abuzatorii sunt rude, prieteni de familie, părinţi sau alţi copii (colegi, rude).

10 moduri practice în care îţi înveţi copilul să fie empatic – exemple şi soluţii

10 moduri practice în care îţi înveţi copilul să fie empatic – exemple şi soluţii

Empatia este abilitatea de a înţelege emoţiile altor persoane şi de a le împărtăşi chiar şi atunci când nu sunt exprimate în cuvinte. Spus altfel, empatia reprezintă o identificare, prin trăire, cu alte persoane.

Pentru copii, identificarea emoţiilor este un proces important în dezvoltarea lor, dar mai ales în dezvoltarea anumitor abilităţi (ex, compasiunea). Ei trebuie sa înţeleagă emoţiile, apoi să observe diferenţele dintre ele şi ulterior să înţeleagă în ce momente alţi oameni pot trăi aceleaşi emoţii. Copiii empatici sunt mai încrezători şi mai puţin agresivi în raport cu ceilalţi, au o dispoziţie mai veselă în general şi se bucură de admiraţie în grupul de copii.

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

Asociatia MAME

Aboneaza-te acum la Newsletter!