Educarea copiilor

Educarea copiilor si metode recomandate, articole, carti si informatii necesare in functie de varsta. Afla aici cum sa iti faci copiii sa respecte reguli, sa asculte si sa comunice eficient, dar si despre restrictii si pedepse care sa nu ii afecteze dezvoltarea armonioasa. Ce greseli fac unii parinti si cum poti sa le oferi o educatie corecta copiilor tai!

De ce să eviţi recompensele în educaţia copilului?

De ce să eviţi recompensele în educaţia copilului?

Sistemul de recompense a fost dezbătut de mai mulţi scriitori care au dedicate studii şi cărţi întregi acestei teme. Alfie Kohn şi Jan Hunt sunt doar doi dintre ei.

Si noi, cei care suntem acum părinţi, am fost educaţi folosind acelaşi sistem. Aveam voie la joacă dacă ne făceam temele, primeam îngheţată dacă eram cuminţi, aveam voie la desene animate dacă făceam ordine în cameră. Inclusiv sistemul de invăţământ se bazează pe ideea de recompense: înveţi bine şi eşti recompensat cu note mari sau calificative, dacă nu, eşti pedepsit cu note mici. Sistemul de recompense este conectat în cele mai multe situaţii şi cu cel de pedepse.


Dragă mamă, nu îţi mai traumatiza copilul...

Dragă mamă, nu îţi mai traumatiza copilul...

Dragă mamă, te rog, nu îţi mai traumatiza copilul... Nu-i mai rupe aripile când el vrea sa zboare.... Nu îl mai supune regulilor societăţii când el vrea să fie diferit.. Nu mai face ce e „bine” pentru el doar pentru că aşa a făcut şi mama ta, bunica ta, vecina ta, prietena ta.

Nu-i mai spune sa „stea locului” când îşi doreşte să exploreze un spaţiu nou...Chiar dacă acel nou teritoriu este holul unui cabinet medical, un vagon de tren sau un restaurant.


De ce nu funcţionează pedepsele

De ce nu funcţionează pedepsele

Câţi dintre voi îşi pedepsesc copiii? Câţi dintre voi constată cu frustare că de cele mai multe ori copilul repetă greşelile pentru care a fost pedepsit, deşi la momentul pedepsei a făcut ceea ce i-ai cerut.

„Dacă nu îţi faci patul, nu te mai uiţi la desene în seara asta. Dacă nu mânănci tot, nu mai ieşi la joacă. Dacă nu îţî faci temele, nu mai mergi la petrecerea colegei tale de şcoală.” Îţi sună cunoscute aceste replici? Poate le-ai auzit la alţi părinţi sau poate le-ai folosit chiar tu. Eu cu siguranţă le-am aplicat până să înţeleg consecinţele lor...


10 situaţii în care îţi înţelegi greşit copilul

10 situaţii în care îţi înţelegi greşit copilul

Uneori avem impresia că nu înţelegem ce nevoi au copiii noştri la un moment dat, sau suntem prea obosiţi să le acordăm atenţia necesară, ori nu avem timp să răspundem cerinţelor lor, sau pur şi simplu, îi înţelegem greşit.

Ne dorim copii independenţi şi care să ştie sa ia decizii singuri, dar de multe ori le cerem să ne asculte fără să le dăm explicaţii, le îngrădim libertatea de a alege considerându-i prea mici, le impunem reguli pe care nici noi nu le respectăm, le cerem să se comporte exemplar dar nici noi nu reuşim să fim un model pentru ei întotdeauna.


De ce este important să răspunzi imediat plânsului copilului tău

De ce este important să răspunzi imediat plânsului copilului tău

Incă mai există “experţi” care spun că nu e bine să iei copilul în braţe dacă plânge şi, din păcate, încă mai există mămici care iau în considerare argumentele lor în loc să îşi asculte instinctual matern. Să laşi copilul să plângă este traumatizant, atât fizic (prin neîndeplinirea nevoii pe care o are) dar şi emoţional; copilul tău va simţi că este neînţeles, neacceptat şi mai ales, că nu este iubit atunci când îşi exprimă nevoile.

Jan Hunt prezintă în cartea The Natural Child: Parenting from the Heart, cele mai importante motive pentru care trebuie să răspunzi imediat plânsului copilului tău (fie că este bebeluş sau preşcolar), dar şi urmările din punct de vedere emoţional dacă îi ignori plânsul.


Idei de cadouri pentru Crăciun în funcţie de vârsta copilului

Idei de cadouri pentru Crăciun în funcţie de vârsta copilului

Alegerea cadourilor pentru copii poate fi o provocare mai ales atunci când scrisoarea către Moş Crăciun conţine prea multe opţiuni sau copilul este prea mic să spună ce îşi doreşte. In funcţie de etapa de dezvoltare în care se află copilul dar şi pentru a-l ajuta să crească în mod frumos, iată câteva idei care te vor ajuta să alegi un cadou potrivit.


Este metoda Montessori potrivită pentru copilul tău?

Este metoda Montessori potrivită pentru copilul tău?

Auzim despre diverse metode de educare a copiilor, dar câte din ele sunt cu adevărat potrivite pentru copilul tău? O metoda devenită tot mai populară în ultima perioadă este şi modelul pedagogic Montessori.

Acest model a fost conceput de Maria Montessori, un pedagog italian care a studiat comportamentul copiilor cu vârsta de 1-5 ani. In urma observaţiilor sale, a ajuns la concluzia că educatorul trebuie să aibă mai degrabă rolul unui ghid care să direcţioneze copilul, să îl stimuleze şi să îi permită să inveţe singur.


Emotiile primei zile de scoala

Emotiile primei zile de scoala

E septembrie. Dar nu un “oarecare” septembrie. E in sfarsit luna despre care am discutat cam toata vara cu micutul meu – cea in care va merge pentru prima data la scoala.

Desi am vorbit despre acest subiect pana la refuz, iar scoala incepea peste doua zile, copilul meu era temator si nu intelegea de ce nu se va mai vedea cu doamna educatoare si de ce nu va mai merge in acel loc plin cu jucarii si creioane colorate.


10 motive sa eviti pedepsele corporale

10 motive sa eviti pedepsele corporale

Orice copil are momente de agitatie, rebeliune, agresivitate. In anumite etape ale dezvoltarii lor, copiii isi manifesta nevoile si personalitatea in diverse moduri, unele acceptabile, altele greu de tolerat de catre parinti.

Nu de putine ori veti observa astfel parinti care isi lovesc copiii sau poate chiar voi ati facut asta de cateva ori. „Ma scoate din minti”, „m-a innebunit azi cu comportamentul lui”, „nu stiu ce sa ii mai fac, ii dau una la fund ca sa il calmez”, "o cere" – sunt replici intalnite, din pacate, in cazul mamicilor.


Cum sa actionam cand copilul este agresiv?

Cum sa actionam cand copilul este agresiv?

Inainte sa avem propriul copil, observam in jurul nostru copii cu diverse comportamente: unii linistiti si veseli, altii agitati si galagiosi. Iar langa ei mame cu atitudini diferite – de la cele revoltate de comportamentul copilului lor pana la mamele calme in orice situatie.

Cand avem propriul copil ne propunem sa ii oferim o educatie corecta si sa il invatam disciplina. Realitatea ne demonstreaza insa contrariul si nu de putine ori privim cu mare surprindere cum propriul nostru copil se tranteste pe jos in magazin urland cu patima. Cum e posibil? ne intrebam in gand uimite. Unde am gresit?


Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

Aboneaza-te la newsletterul nostru