Saptamana 30 de sarcina

Saptamana 30 de sarcina a inceput... Efortul depus de tine in toate aceste saptamani de sarcina incepe sa se resimta. Te simti mai obosita si ai momente in care parca ai dormi in picioare. Asculta-ti organismul si dormi de cate ori simti nevoia, mai ales daca esti deja in concediu prenatal. 

Relaxarea, decorarea camerei copilului, consultatiile si un pic de munca trebuie sa fie subiectele principale din aceasta perioada. Entuziasm sigur exista fiindca ziua in care bebelusul tau va sta in bratele tale se apropie cu pasi repezi.  Stiu ca ti se pare mult dar timpul va trece mai repede decat te astepti!

Iata evenimentele importante din saptamana 30-a de sarcina!

Evolutia bebelusului in saptamana 30 de sarcina

evolutie fat Saptamana 30 de sarcina

Bebelusul tau se dezvolta in fiecare zi, iar la 30 de saptamani de sarcina incepe sa acumuleze tot mai multa grasime.

Celulele nervoase din creier se dezvolta in arii distincte si se specializeaza pe diverse functii: memoria, coordonarea, vederea, auzul. Creierul nu este inca maturizat, asadar bebelusul nu simte inca atingerea, durerea sau temperatura.

Bebelusul va reactiona la sunete, muzica, voci, masajul burticii si chiar lumina. Uterul fiind marit si pielea intinsa, stratul exterior este mai subtire decat in primele saptamani de sarcina, de aceea bebelusul poate observa diferenta de luminozitate.

Bebelusul tau are in medie o inaltime de 35-37 cm si o greutate de 1.3 kg. Sacul amniotic nu va mai creste incepand cu aceasta saptamana dar, fiind compus dintr-o membrana elastica, se va intinde pe masura ce bebelusul creste. 

Bebelusul are deja un ritual zilnic, de aceea vei putea identfica in ce perioada este treaz si cand doarme. Exerseaza in continuare respiratia si clipeste mai des. In aceasta perioada ia in greutate 110-160 de grame. 

Ce se intampla in corpul gravidei in a 30-a saptamana de sarcina

gravida Saptamana 30 de sarcina

In saptamana 30 de sarcina, vei simti in continuare lovituri puternice chiar daca bebelusul se misca mai putin de acum inainte. Desi burtica pare acum uriasa comparativ cu inceputul sarcinii iar degetele de la picioare nu le mai vezi decat in oglinda, nu te ingrijora legat de nastere - natura este de partea ta! Bebelusul va creste proportional cu propria ta constitutie - daca esti micuta de inaltime, bebelusul tau va fi si el mai scund decat alti copii la nastere, chiar daca ulterior va creste inalt ca tatal lui. 

Fiindca organismul tau se pregateste treptat pentru nastere, vor aparea contractii scurte cunoscute drept contractiile Braxton-Hicks. Acestea pot fi ameliorate cu No-Spa sau alte medicamente prescrise de medic.

Uterul marit contine sacul amniotic - o membrana elastica si care nu contine celule nervoase. De aceea cand aceasta membrana se rupe inainte de nastere (cand se "rupe apa"), in timpul travaliului, nu simti nicio durere. In afara de rolul de a proteja sarcina de infectii, membrana contine substante care declanseaza in mod natural travaliul.

Starea de oboseala se va manifesta mai des in aceasta ultima perioada a sarcinii. Indeplinirea obiectivelor zilnice la serviciu sau legat de propria afacere devine dificila; solicita concediu pre-natal sau angajeaza un asistent pe o perioada determinata de timp. Important este sa nu te stresezi si sa te odihnesti suficient de mult. 

Alimentatie si sanatate la 30 saptamani de sarcina

Alimentatie si sanatate la 30 saptamani de sarcina

Incepand cu a 30-a saptamana de sarcina vei observa ca fata ta se rotunjeste, fiindca acumulezi tot mai multa apa si grasime in organism. Nu te speria, transformarea va dura pana la nastere; in primele saptamani de viata ale copilului tau slabesti mult pentru ca depui efort suplimentar pentru alaptarea si ingrijirea bebelusului.

In cazul in care te preocupa surplusul de greutate si ai depasit limita superioara recomandata, nu renunta la miscare si exercitii fizice.Alege doar acele miscari recomandate mamicilor insarcinate si evita epuizarea fizica. 

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: 30 saptamani

Analize medicale in saptamana 30 de sarcina

Consultatiile dese din ultimul trimestru sunt necesare desi uneori iti consuma mult timp si energie. Totusi efortul se merita tinand cont ca poti afla daca bebelusul se dezvolta normal, daca exista riscul aparitiei unei complicatii sau daca este necesar sa urmezi un tratament.

Chiar daca analizele de sange nu sunt obligatorii la fiecare consultatie, un test de urina se va cere de fiecare data pentru a verifica nivelul de proteine.

Sarcina cu gemeni poate fi mai dificila decat o sarcina singulara, fiindca organismul suporta transformari mai mari in aceeasi perioada de timp. De cele mai multe ori medicii recomanda cezariana, tocmai pentru a elimina orice risc si pentru a reduce stresul suferit de bebelusi in travaliu.

Este momentul sa te gandesti la momentul sarcinii si daca doresti sa investesti intr-o banca de celule stem atunci cand bebelusul se va naste. Prelevarea de celule stem este o optiune pe care tot mai multe mamici o aleg fiindca ar putea avea beneficii pe termen lung. In cazul anumitor afectiuni aparute in timpul vietii copilului tau (ex: leucemie, cancer, diabet), in anumite situatii, se pot folosi celulele stem pentru tratament. Costurile prelevarii si taxa anuala pentru depozitare sunt diferite de la o companie la alta, dar in majoritatea cazurilor pot fi negociate. 

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies