Saptamana 31 de sarcina

Saptamana 31 de sarcina a inceput... Incepand cu aceasta saptamana poti sa te pregatesti psihic pentru momentul final al sarcinii tale. Chiar daca ai un plan clar despre modul in care vrei sa nasti (natural, cezariana, in apa), sfatul meu este sa iei in considerare orice optiune. Nu poti stii cand se va declansa travaliul si ce conditii vor exista in momentul in care nasti, asa ca pregateste-te pentru oricare din variante.

Foloseste acesta saptamana pentru odihna si propria ingrijire, mancand sanatos si canalizand toata energia spre activitati pozitive, recreative si motivante.

Iata evenimentele importante din sarcina la 31 de saptamani!

Evolutia bebelusului in saptamana 31 de sarcina

evolutie fat Saptamana 31 calendar sarcinaLa cele 31 de saptamani, bebelusul are in medie 37-40 cm si o greutate de 1.1 kg. Comportamentul lui in uter ramane inca un mister pentru specialisti - nimeni nu stie inca sa explice modul in care un bebelus isi formeaza ritualul de somn si miscari in burtica.

Este posibil sa fie influentat de propriul tau ritual sau dimpotriva, sa fie total independent. Vei observa astfel zi de zi, un ciclu complet : o perioada in care simti ca doarme, momente in care simti ca se trezeste si este foarte activ, clipe in care simti ca se misca incet sau ca se rasuceste complet.

Activitatea cerebrala intensa din creierul bebelusului este normala in acest trimestru. Dovada o reprezinta faptul ca bebelusul tau viseaza si are momente in care se trezeste complet si deschide ochii.

Oricum, in majoritatea timpului bebelusul tau doarme sau este intr-o stare de somnolenta, chiar daca se misca, sughite sau casca. Membrele sunt flexibile si il ajuta sa se pozitioneze mai bine in uter.

Sangele din cordonul ombilical contine celule stem care au abilitatea de a se transforma in sange, creier sau tesut muscular. Prelevarea de celule la nastere se face astfel din cordonul ombilical, in cel mai scurt timp.

Ce se intampla in corpul gravidei in a 31-a saptamana de sarcina

gravida Saptamana 31 calendar sarcina

Corpul tau se transforma tot mai mult si se observa modificari majore fata de trimestrul trecut si simptome noi incep sa apara din saptamana 31 de sarcina.

Sanii tai sunt mariti si venele de sub piele sunt mai pronuntate, din cauza volumului crescut de sange din organism.  Vei observa ca aureolele sanilor sunt inchise la culoare si ca apar mici umflaturi care se simt la palparea sanilor. Primul lapte mamar - colostru - se formeaza deja in aceasta perioada si pot aparea mici scurgeri.

Sarcina cu gemeni sau chiar mai multi bebelusi poate fi mai dificila. Uterul este si mai mare chiar daca bebelusii cresc intr-un ritm mai incet. In plus, de cele mai multe ori, bebelusii au comportamente diferite - cand unul doarme, celalat este activ sau se trezesc si lovesc amandoi in acelasi timp.

Sistemul tau imunitar ofera bebelusului toate elementele necesare pentru a lupta impotriva infectiilor, nu doar in uter dar si in primele luni de viata. Bebelusul va purta in sange anticorpii tai impotriva anumitor boli dar pe masura ce cresc, are nevoie de un plan de imunizare suplimentar.

Alimentatie si sanatate la 31 saptamani de sarcina

Alimentatia in saptamana 31 de sarcina

Multe mamici se intreaba daca ritmul in care fac miscare afecteaza bebelusul. Atata timp cat planul de exercitii este special conceput pentru o mamica insarcinata si recomandarile medicului nu interzic efortul de orice fel, sportul are numai efecte pozitive.

Caloriile pe care le consuma bebelusul pentru a creste provin din organismul tau; daca intr-o zi depui mai mult efort decat in mod normal, poti creste aportul de calorii prin alimentatie in ziua respectiva.

Odihna este necesara in ultimele saptamani de sarcina, mai ales ca va urma o perioada agitata in viata ta!

Nasterea si primele luni de viata ale bebelusului inseamna privarea de perioade lungi de somn si consum urias de energie. Daca suferi de insomnie sau mergi la toaleta prea des in timpul noptii, recupereaza in timpul zilei orele pierdute. O baie calduta inainte de culcare sau o muzica relaxanta iti va induce starea de somnolenta.

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: 31 saptamani

analiza si ecografie la 31 saptamani de sarcina

Statisticile arata ca 25% din bebelusi stau cu capul in sus in saptamana 31 de sarcina; ei se rasucesc inainte de momentul nasterii, de aceea uneori se intampla ca bebelusul sa se rasuceasca in jurul cordonului ombilical sau sa nu reuseasca o rotire completa, cazuri in care este necesara cezariana.

Analizele de sange sunt necesare in aceasta perioada pentru a identifica daca nivelul zaharului din sange este normal si daca exista vreo infectie in organism. Starea de sanatate a mamei are legatura directa cu modalitatea in care se produce nasterea!

In cazul in care suferi de anumite afectiuni (diabet, probleme cardiace, tensiune oscilatorie, infectare cu virusul HIV), cezariana este obligatorie. Orice metoda de nastere este "buna" atata timp cat ea presupune cele mai mici traume pentru tine si bebelus. Durerile la nastere difera de la o mamica la cealalta, la fel cum difera perioada de travaliu ( de la cateva zeci de minute la mai multe ore); medicul va decide varianta cea mai buna in functie de istoricul tau si de conditiile din timpul travaliului. 

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies