Cozonac cu nuci si stafide

Recomanda pe Facebook Recomanda pe Google+ Imprima

Sarbatorile fara cozonac parca nu au farmec, nu-i asa? Printre cele mai bune deserturi cu ocazia Pastelui sau a Craciunului se regaseste si cozonacul cu cacao, nuci si stafide.

Iata o idee de reteta de cozonac cu nuci care va fi pe placul tau.

 

Numar de portii: 10 portii

Timp de preparare: minute

Numar de servire: minute

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 40 g drojdie proaspata
  • 350 ml lapte
  • 50 g unt
  • 120 g zahar
  • 3 oua
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 200 g miez de nuca
  • 100 g stafide
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 3 linguri cacao
  • 2 lingurite coaja rasa de lamaie si portocala
  • 50 g mac

Mod de preparare

Adauga 800 de grame de faina intr-un vas mare, de preferat un lighean. Se desface drojdia si se amesteca cu cateva linguri de lapte caldut, 2 lingurite de zahar si o lingura de faina. Se lasa la crescut la cald 15-20 de minute, apoi se toarna in ligheanul cu faina, intr-o adancitura in mijloc. Se pun ouale si laptele caldut in care initial ai topit untul, 70 g de zahar, zaharul vanilat si praful de sare. Se framanta aluatul de cozonac pana se desprinde de pe lighean, umezind mana cu ulei.

Se adauga din cand in cand cate o mana de faina, pana ce aluatul devine elastic si se desprinde cu usurinta de lighean. Faina ramasa o vei folosi la presarat pe masa de lucru si pentru tapetat tavile. Se acopera ligheanul si se lasa aluatul sa creasca la cald cam o ora.

Amesteca nuca maruntita cu laptele, stafidele, zaharul ramas, cacao, albusul de ou, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom, omogenizand umplutura.

Daca este prea moale, se poate adauga 1 lingura de pesmet. Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in doua, se presara masa de lucru cu faina si se intinde in forma dreptunghiulara de 1 cm grosime. Intinde peste aluat jumatate din umplutura, lasand un capat pe lungime liber. Amesteca galbenusul cu 3 linguri de apa, apoi cu o pensula unge marginea libera. Ruleaza aluatul pana ajungi la marginea libera, sub forma unui sul.

Se rasucesc cele doua bucati una peste alta, apoi se aseaza cozonacul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.

Se lasa cozonacii sa mai creasca, la cald, cam 30 de minute.

Unge cozonacii cu galbenus, decoreaza-i cu mac si zahar. Pune tavile la cuptorul preincalzit, intai ~10 minute la foc mic, sa mai creasca putin, apoi la foc mediu inca ~35 de minute.

Scoate tavile din cuptor, lasa-le sa se racoreasca cateva minute, apoi scoate cozonacii din tavi si aseaza-i pe lateral pana se racesc.

Pofta buna!

 

 

Retete din aceeasi categorie


Sarailie

Sarailie

Timp de preparare: 60 minute

Drob de miel

Drob de miel

Timp de preparare: 60 minute

Pasca fara aluat cu vanilie

Pasca fara aluat cu vanilie

Timp de preparare: 30 minute

Supa de conopida si sofran

Supa de conopida si sofran

Timp de preparare: 40 minute

Recenzii la reteta Cozonac cu nuci si stafide


Momentan nu exista recenzii la aceasta reteta. Ai gatit aceasta reteta? Ajuta-le pe celelalte mamici sa-si faca o parere despre aceasta reteta publicand acum o recenzie.

Adauga recenzia ta

Pentru a adauga o recenzie, te rugam sa te autentifici!

Institutii educationale

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies