Animalutele de companie sunt un subiect controversat in multe familii cu copii.Unii parinti sunt total impotriva unui animal de companie,altii nu au nimic impotriva.Nu prea exista o cale de mijloc.
Principalul motiv pentru care unii parinti nu vor animale in preajma copiilor ar fi teama de transmitere a unor boli si microbi.Atata timp cat animalele sunt vaccinate si curate,nu stiu in ce masura aceste temeri sunt indreptatite.Iar in cazul fricii de a inhala fire de par,acestea pot fi inhalate chiar si afara,din atmosfera.Bineinteles ca trebuie impuse anumite reguli privind igiena mainilor,in special.
Importanta este varsta copilului!Dar daca vorbim de prescolari,atunci putem spune ca este important pentru acestia sa aiba un animal mai ales pentru dezvoltarea lor emotionala.Un animal ii invata sa fie responsabili,sa fie mai prietenosi,etc.Importanta este atitudinea parintilor,nu trebuie sa incurajeze copiii sa se comporte cu animalele ca si cum ar fi jucarii,iar de partea de ingrijire sa se ocupe doar ei.Copiii trebuie implicati la randul lor in ingrijirea animalului.
Voi aveti animale de companie?Ce parere aveti despre acestea in viata unui copil?
Eu cred ca e foarte bine sa familiarizam copiii cu animalutele, insa nu sunt de acord ca acestea sa fie crescute in casa. Copiilor mei le plac mult animalutele dar le ingrijim in curtea parintilor mei.
si Ema e fascinata de cai,ii plac tare mult.Intr-adevar,daca vorbim de o familie care nu a avut un animal de companie inainte de nasterea copilului,atunci undeva dupa varsta de 3 ani ar fi bine,asta pentru ca cel mic sa participe la ingrijirea animalutului,sa nu fie doar o alta "jucarie" de care se poate plictisi...
Orice animalut de casa ii invata pe copii dragostea, altruismul, responsabilitatea si chiar ii ajuta la dezvoltarea echilibrului emotional.
Indiferent de animal, copiii beneficiaza de ajutorul animalelor in diverse moduri insa conteaza intotdeauna si personalitatea animalului de companie. Un caine activ va fi obositor pentru un copil foarte linistit, la fel cum o pisicuta lenesa nu va fi pe placul unei familii active.
In functie de spatiul in care locuiesti - casa, apartament de bloc - anumite animalute sunt preferate (hamsteri, papagali, pestisori - pentru apartamente) in defavoarea altora (caini, pisici, iepurasi).
Desi multi parinti nu cumpara animale de companie din teama ca, la finalul vietii acestora, copiii vor suferi, astfel de evenimente, desi neplacute, ii ajuta pe copii sa se maturizeze emotional si sa reactioneze mai bine la vesti dureroase care pot sa apara oricand in viata.
Sfatul nostru este sa alegeti animalul de companie potrivit familiei si spatiului in care locuiti si in timp veti observa efectele benefice asupra dezvoltarii psihice a copiilor.
Educarea copiilor De ce preferă părinții grădinițele private în Cluj?