Ce rol joacă profilaxia dentară?
Prevenirea și tratamentul afecțiunilor dentare și igiena orală joacă un rol crucial în sănătatea bucală a adulților și a copiilor. Toate măsurile de prevenire trebuie efectuate în combinație, doar așa va fi posibilă evitarea unor patologii grave care necesită terapie pe termen lung. Îngrijirea trebuie efectuată atât la domiciliu, cât și în clinică, deoarece nu toate procedurile pot fi efectuate independent.
Ce reprezintă profilaxia dentară? Ce include aceasta?
Procedurile de profilaxie dentară sunt strategii și tratamente preventive destinate menținerii sănătății orale și prevenirii problemelor dentare. Acestea pot include:
- Igiena orală de bază
Spălarea regulată a dinților, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură pentru a îndepărta placa dentară și resturile alimentare care pot duce la carii și inflamație gingivală;
- Vizite regulate la dentist
Vizitele semestriale sau anuale la dentist pentru controale dentare și curățări profesionale pot ajuta la identificarea și tratamentul precoce al problemelor dentare;
Aceasta reprezintă îndepărtarea plăcii dentare și tartrului pentru a preveni inflamația gingivală și alte probleme dentare;
- Periaj profesional
Periajul profesional este o procedură în timpul căreia placa dentară, tartrul și petele de suprafață sunt îndepărtate cu ajutorul instrumentelor speciale și a pastei de curățare profesională. Această procedură asigură o igienă orală sporită și un aspect mai curat al dinților;
- Air Flow
Air Flow este o tehnică de curățare dentară care folosește o pulbere specială și un jet de aer comprimat pentru îndepărtarea plăcii dentare, a petelor de cafea, ceai sau nicotină și a altor depuneri de pe suprafața dinților. Această metodă este eficientă, rapidă și non-invazivă, contribuind la obținerea unui zâmbet mai strălucitor și la o igienă orală îmbunătățită.
Ce reprezintă ortodonția?
Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentul defectelor de dezvoltare a dinților și a scheletului maxilo-facial. Neregularitățile dentare și malocluziile fac ca dinții să fie mai greu de curățat, mai susceptibili la apariția cariilor dentare timpurii și a bolii parodontale și pot pune o presiune suplimentară asupra mușchilor maxilarului atunci când mestecă, ceea ce, la rândul său, duce la dureri de cap, dureri de gât, dureri de umăr și dureri de spate. Neregularitățile și nealinierile dentare pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra aspectului dumneavoastră, chiar dacă urmați o igienă dentară impecabilă.
Cu un tratament ortodontic la o clinică de ortodontie Cluj, vă puteți îmbunătăți sănătatea orală și aspectul și puteți avea un zâmbet care va dura ani de zile.
Cum știți dacă aveți nevoie de tratament ortodontic?
Numai medicul dentist sau ortodontul poate stabili indicațiile pentru tratamentul ortodontic. Acesta va pune un diagnostic pe baza istoricului dumneavoastră general și de sănătate orală, a unui examen clinic, a amprentelor dinților dumneavoastră, a unor radiografii speciale și apoi va decide dacă este necesar un tratament ortodontic și va elabora un plan de tratament ortodontic.
Este posibil să vă fie indicat un tratament ortodontic dacă suferiți de ocluzie încrucișată, protruzie, anomalii interarcadice, incisivi laterali nanici, ocluzie adâncă, ocluzie deschisă sau ocluzie inversă, dar și alte cazuri complexe.
Pentru proceduri de profilaxie dentară, precum și atunci când sunt prezente afecțiunile ortodontice, este important să se consulte un specialist în stomatologie, doar la o clinică de încredere.
Comentarii legate de Ce rol joacă profilaxia dentară?