12 sfaturi de urmat când îţi propui să rămâi însărcinată
Este minunat să devii mamă şi nimic din lume nu se compară cu acest sentiment. A avea un copil implică nu doar fericire fără limite, dar şi o foarte mare responsabilitate. Iar această responsabilitate apare nu la naştere sau când ai aflat că eşti gravida, ci din momentul în care îţi propui sa ramai insarcinata.
Fiindcă sarcina este o perioadă plină de transformări pentru corpul tău, dar şi o etapă decisivă pentru dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului tău, sunt câteva lucruri extrem de importante de care trebuie să ţii cont în perioada prenatală dar şi pe parcursul sarcinii.
Iată 12 sfaturi care te vor ajuta să rămâi sănătoasă şi să ai cât mai puţine riscuri în ceea ce priveşte dezvoltarea bebeluşului din burtică.
1. Programează-ţi o vizită la medic inainte sa ramai insarcinata
Vizita la medicul de familie sau la ginecolog este primul pas dacă te-ai hotărât să rămâi însărcinată. In funcţie de istoricul tău medical vor fi necesare o serie de analize: de sânge, ecografie transvaginală, testele pentru bolile cu transmitere sexuală, teste privind imunitatea la toxomplasmoză şi listerie. In funcţie de rezultatele analizelor, medicul va putea putea decide dacă în cazul tău este nevoie de un tratament special sau sunt suficiente suplimentele de vitamine şi minerale care să asigure organismului tău o stare bună de sănătate.
2. Incepe administrarea de vitamine şi minerale in perioada preconceptiei
Administrarea unui complex de vitamine şi minerale în perioada preconcepţiei este extrem de importantă. In primul rând, conţinutul de acid folic ce intră în componenţa acestor capsule are rolul de a scădea riscul apariţiei unor defecte de tub neural (unele din cele mai frecvent întâlnite malformaţii congenitale) cu pana la 70%.
In al doilea rând, vitaminele şi mineralele sunt utile pe toată perioada sarcinii fiindcă ajută indirect la dezvoltarea corectă a bebeluşului din burtică, şi sunt mai puţine riscuri să se nască cu piciorul strâmb sau cu luxaţie de şold. Vitaminele si mineralele pot fi folosite şi după ce naşti, în perioada de alaptare, când prin lapte pierzi din organism o cantitate considerabilă de vitamine.
3. Renunţă la tutun şi alcool
Dacă fumezi sau consumi alcool, chiar şi ocazional, atunci acesta este momentul perfect pentru a renunţa!
In primul rând, fumatul influenţează negativ fertilitatea şi deci scade şansele sa ramai insarcinata mai repede. In perioada sarcinii, tutunul este cu atât mai periculos fiindcă elementele toxice care ajung în sânge sunt transportate prin cordonul ombilical către bebeluş. Consecinţele pot fi nefaste pentru fătul în plină dezvoltare şi riscul să aibă o malformaţie, o greutate mică la naştere sau chiar probleme pulmonare creşte cu fiecare ţigară.
Alcoolul este la fel de contraindicat precum tutunul in perioada in care vrei sa ramai insarcinata, fiindcă şi în acest caz se regăseşte în sângele tău şi va ajunge aşadar şi în sistemul sanguin al bebeluşului din burtică.
A renunţa la aceste obiceiuri poate fi o adevărată provocare dar dacă ai în gând faptul că asiguri bebeluşului o dezvoltare sănătoasă, începe chiar astăzi să renunţi la aceste obiceiuri.
4. Alege o alimentaţie sănătoasă daca vrei sa ramai gravida
Nu trebuie să mănânci pentru două persoane dar poţi mânca de două ori mai sănătos! In plus, este recomandat să începi un stil de alimentaţie sănătos chiar din perioada de conceptie, alegând alimente bogate în acid folic, acizi graşi, vitamine şi minerale.
Renunţă la prăjeli (chiar dacă mai sunt acceptate din când în când poftele din timpul sarcinii), dulciuri cu conţinut mare de zahăr, sucuri acidulate sau mezeluri. Alege prepararea legumelor la aburi sau la cuptor, fructele pot fi combinate cu iaurt şi cereale integrale, sursele de proteine pot fi nucile, fasolea, seminţele de floarea soarelui, soia, ouă. Important este să ai zi de zi un meniu echilibrat, să te hidratezi suficient şi să faci alegeri sănătoase când ai mai multe opţiuni la dispoziţie.
Uneori, oricât am încerca să avem o dietă zilnică sănătoasă, este dificil să asigurăm organismului cantitatea necesară de vitamine şi minerale. De aceea putem suplimenta dieta zilnică cu vitamine prenatale concepute special pentru perioada de preconcepţie şi sarcină (fiindcă au concentraţiile optime de vitamine şi minerale, astfel încât în organism să nu existe un dezechilibru).
Citeste si despre Importanta alimentatiei in cresterea fertilitatii
5. Tine-ţi sub observaţie greutatea corporală
Trebuie să te gândeşti la greutatea optimă spre care trebuie să tinzi pentru a reuşi mai uşor să rămâi însărcinată. Un indice de masă corporală (IMC) prea mare (peste 25 ) sau dimpotrivă, prea mic (sub 18.5), trebuie evitat din perioada de perconcepţie, în sarcină fiind contraindicate dietele de slăbire.
Iţi poţi calcula singură IMC, împărţind greutatea ta exprimată în kilograme la pătratul înălţimii tale exprimată în metri (formula de calcul: IMC = M (kg) / H² (m²))
Dacă ai un IMC < 18,5, este recomandat să iei în greutate folosind o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice menite să-ţi crească deopotrivă şi masa musculară dar să îţi asigure şi o imunitate solidă. IMC intre 18,5 si 25: Ai IMC-ul ideal, cu cantitatea de grăsime corporală suficientă pentru asigurarea unei sănătăţi optime. IMC intre 25 si 40: Te situezi în zona de risc din punct de vedere al greutăţii iar şansele să rămâi gravidă sunt scăzute. Ar trebui să scazi din greutate printr-o dietă sănătoasă şi efort fizic susţinut.
Chiar dacă creşterea în greutate este normală în timpul sarcinii, nu trebuie să facem excese şi să nu mai ţinem cont de cât mâncăm. Modul de calcul de mai sus nu se aplică şi pentru perioada sarcinii dar nu ar trebui să iei în greutate mai mult de 10-16 kilograme după ce rămâi însărcinată.
Citeste si despre Sarcina si cresterea in greutate
6. Concepe un program de exerciţii fizice şi ţine-te de el
Ar fi bine să incepi şi mai ales să te ţii de un program zilnic de exerciţii fizice şi vei fi rasplatită de un corp pregătit pentru a faca faţă simtomelor sarcinii. Alege un sport care îţi place, te face să te relaxezi şi îl poţi practica uşor. Fie că e vorba de înot, gimnastică, mersul cu bicicleta sau stepper-ul, orice tip de exerciţii fizice te va pregăti pentru sarcină.
După ce rămâi însărcinată, poţi continua exerciţiile dar cu moderaţie şi doar acele sporturi care nu implică riscul de a cădea, de a te lovi sau alte şocuri mai puternice. Respectă indicaţiile medicului înainte de a lua decizia să faci exerciţii fizice, mai ales în perioada prenatală.
7. Vizitează-ţi medicul dentist
Deşi cele mai multe mămici nu acordă foarte mare importanţă acestui aspect, sănătatea dinţilor este un avantaj enorm. In primul rand, nivelul crescut al hormonilor specifici sarcinii determină afecţiuni ale gingiilor şi facilitează apariţia cariilor. Tratamentele pentru complicaţiile ce pot să apară la nivelul dinţilor sunt invazive şi cele mai multe din ele prezintă riscuri legate de creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a fătului. Din acest motiv, controlul stomatologic nu trebuie omis înainte de a rămâne gravidă.
8. Ai grijă la cofeină
Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte consumul de cafea în sarcină, dar există cu siguranţă o indicaţie acceptată de cei mai mulţi specialişti că trebuie limitat consumul de cafea în perioada preconcepţiei dar şi pe parcursul sarcinii.
S-au observat corelaţii între consumul crescut de cafea şi fertilitatea scăzută dar şi în raport cu riscul de avort spontan. De aceea, recomandarea generală este aceea de a nu consuma mai mult de 200 ml cafea /zi (sau alte produse care conţin cofeină).
9. Tine cont de starea ta psihică
Femeile care suferă de iritabilitate sau altă indispoziţie psihică (depresie, insomnie, nervozitate) sunt susceptibile în a avea probleme de fertilitate şi chiar dificultăţi în timpul sarcinii sau mai târziu, după naşterea bebeluşului. Dacă observi că rămâi fără energie, te simţi demotivată, nu mai ai acelaşi apetit, ai un somn agitat sau insomnie, te simţi respinsă de oamenii din jur, recomandăm să mergi la un specialist. El va decide care este cea mai bună soluţie pentru tine şi dacă este nevoie sau nu de tratament.
Uneori, starea psihică este influenţată şi de starea fizică, de stilul de viaţă sau chiar cel alimentar, aşadar verifică dacă există o altă cauză medicală care poate să explice starea ta.
10. Fereşte-te de infecţii
Este foarte important să te fereşti de orice fel de infecţii, pe cât posibil, în perioada în care doreşti să rămâi însărcinată şi în continuare pe toată perioada sarcinii. Nu consuma alimente nepreparate sau păstrate în condiţii care le pot altera fiindcă te poţi îmbolnăvi de listerioză.
Igiena este cea mai importantă, de aceea este recomandat să te speli pe mâini frecvent, să eviţi aglomeraţiile (unde există riscul de epidemii), să nu cureţi litiera pisicii (pentru a evita toxoplasmoza) şi să speli bine alimentele consumate.
11. Tine cont de perioada de ovulaţie pentru a ramane insarcinata repede
Pentru a reuşi mai repede să rămâi însărcinată, monitorizează perioada fertilă din lună. Dacă ai un ciclu menstrual regulat, atunci poţi folosi metoda calendarului sau calculatorul ovulatiei disponibil online. Dacă nu ai un ciclu regulat, poţi utiliza testele de ovulaţie special concepute în acest sens.
Uneori, simpla măsurare a temperaturii te va ajuta să îţi dai seama când urmează ovulatia, dacă o măsori dimineaţa, după trezire. Monitorizează timp de o lună oscilaţiile de temperatură şi vei putea să identifici zilele de fertilitate ridicată.
12. Renunţă la metodele contraceptive
Multe dintre femei redevin fertile chiar din prima lună dupa renunţarea la pilulă, altele, după câteva luni de zile, de aceea este bine să ai o perioadă de monitorizare de câteva luni pentru a vedea cum reacţionează organismul tău.Ulterior, poţi ajuta corpul să redevină fertil începând tratamentul prenatal, asigurând astfel necesarul de acid folic şi vitamine care să contribuie la creşterea fertilităţii şi să ajute ulterior la fixarea sarcinii.
Aşa cum ai observat, cele mai multe sfaturi au legătură cu alimentaţia şi stilul de viaţă sănătos. Fiecare element din cele prezentate este decisiv pentru dezvoltarea bebeluşului şi suntem convinşi că şi în cazul tău prioritatea este sănătatea lui.
Comentarii legate de 12 sfaturi de urmat cand iti propui sa ramai insarcinata
Bună am 46 Am folosit una dintre cele mai bune plante naturale pentru a concepe un copil acum două (2) luni de la Dr Zomba. Aveam PCOS fără întârziere, ierburile funcționau perfect bine în 3 săptămâni după ce l-am întâlnit pe soțul meu și după o lună am fost confirmată gravidă de către medicul meu. Vă sfătuiesc să luați legătura cu el acum la drzombaherbalspecialist@gmail.com sau să-l contactați pe: +2349069796448 și pentru acest ierburi foarte naturale. Îți dau toată asigurarea muncii mele. https://form.jotform.ca/71662840243252