Saptamana 15 de sarcina

Saptamana 15 de sarcina este magica pentru bebelusul tau! Iti aude in sfarsit vocea si se bucura de sunetele care il inconjoara. In plus, acesta saptamana este o binecuvantare si pentru tine: pielea ta straluceste si trasaturile tale arata incredibil.

In aceasta perioada vei primi mai multe complimente ca oricand si vei avea o stare de buna dispozitie. Profita de energia pe care o ai, mananca sanatos si socializeaza cat mai mult. Stiu ca esti curioasa ce se intampla in burtica dar si legat de corpul tau!

Iata evenimentele importante din sarcina la 15 saptamani!

Evolutia bebelusului in saptamana 15 de sarcina

Evolutie fetus 15 calendar sarcina

Cel mai important eveniment in evolutia bebelusului tau este acela ca aude pentru prima oara sunetele din jur in a 15-a saptamana de sarcina. Iti aude vocea si aude glasul partenerului tau de viata, bataile inimii tale dar si respiratia. Sunetele ajung la bebelus sub forma de vibratii pe care le percepe si in urma carora reactioneaza.

Vorbeste cu bebelusul tau din burtica! Astfel, cand se va naste, va recunoaste vocea ta si a partenerului.

Placenta se maturizeaza constant si asigura necesarul de hrana si oxigen de care bebelusul are nevoie. La doar 6-7.4 cm, micutul din burtica cantareste acum 23 de grame.

Energia lui provine din glucoza transportata prin placenta si chiar din mici cantitati de grasime.

Bebelusul s-a dezvoltat in exterior dar evolutia organelor interne este in plina desfasurare. Acum incep sa apara glanda tiroida care produce necesarul de iod, iar rinichii incep sa functioneze.

Chiar daca nu simti inca, bebelusul tau se misca si mai bine, reusind acum sa ridice mainile sau chiar sa isi suga degetul. 

Ce se intampla in corpul gravidei in a 15-a saptamana de sarcina

Gravida in saptamana 15 de sarcina

In saptamana 15 de sarcina vei primi probabil complimente din partea tuturor fiindca sarcina te face sa stralucesti. Pielea ta este perfect intinsa iar fata este limpede si rozalie.  Parul creste mai repede si devine mai des.

Corpul tau se modifica in exterior dar si in interior. Burtica este proeminenta acum iar intinderea muschilor poate sa provoace mici crampe. Hidrateaza-ti pielea cu o crema potrivita si relaxeaza-te.

In aceasta saptamana vei observa deja o linie maronie fina care pleaca din capul pieptului, trece prin buric si se termina in partea de jos a abdomenului.  Linia poarta denumirea de "Linea nigra" si apare ca urmare a modificarilor hormonale care influenteaza pigmentul pielii. Uneori, mamicile au pete de culoare pe piele sau pistrui pronuntati care dispar la scurt timp dupa nastere.

Tinand cont ca burtica ta se mareste cu fiecare zi, somnul pe spate s-ar putea sa fie dificil si nu este nici recomandat in al doilea trimestru. Dormi pe partea stanga sau dreapta astfel incat sangele sa circule normal in organismul tau, fara sa existe presiunea uterului pe anumite vene.  Poti sa dormi cu fata in jos dar vei vedea ca pozitia devine tot mai dificila pe masura ce burtica se mareste. 

Alimentatie si sanatate la 15 saptamani de sarcina

Alimentatie si sanatate la 15 saptamani de sarcina

Alimentele pe care le consumi au impact direct asupra evolutiei bebelusului. Sistemul lui nervos si creierul se dezvolta mai bine daca adopti o alimentatie bogata in acizi omega 3, acizi care se gasesc in fructele de mare si in somon. Evita consumul de peste care contine un nivel ridicat de mercur (ex:carne de rechin, peste spada, somn). 

Constipatia poate sa apara in aceasta perioada a sarcinii. In consecinta te sfatuiesc sa mananci fibre (le gasesti in fructe, legume si cereale), sa bei multa apa, sa faci exercitii constante si sa mergi la toaleta fara amanare. 

Analize medicale si teste recomandate in sarcina: 15 saptamani

Analize medicale si ecografie in saptamana 15 de sarcina

Analizele recomandate in acesta perioada sunt cele care ajuta la indentificarea problemelor genetice ale bebelusului. Triplul test sau testul alfafetoproteinic pot fi realizate in aceasta saptamana sau pana in saptamana a 18-a.

Analizele de screening au rolul de a identifica nivelul de risc al aparitiei unei malformatii congenitale pe cand testele de diagnostic ajuta la identificarea problemelor pe care le are bebelusul.

Testul alfafetoproteinic este realizat pe baza unei mostre de sange prelevata din bratul tau. Prin acest test se identifica daca bebelusul sufera de spina bifida sau defecte alte tubului neural. Istoricul familiei este important atunci cand medicul stabileste analizele necesare. Daca in familia ta sunt cazuri de malformatii congenitale, atunci vor fi necesare teste suplimentare. Insa nu te ingrijora, nu inseamna ca bebelusul le va mosteni. Gandeste pozitiv! 

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies