10 greseli in alimentatia copilului
Venirea pe lume a unui copil este o mare bucurie in familie, dar odata cu inaintarea in varsta a celui mic, mamele care poarta cea mai mare responsabilitate se lovesc de tot felul de probleme si ajung la un moment sa creada ca au un copil dificil.
Acestea vin adesea la doctor crezand ca micutul lor este bolnav pentru ca este prea slab, ori ca nu mananca tot din farfurie sau cat doresc ele. Abia apoi, dupa consultul doctorului pediatru, inteleg ca temerile lor sunt nefondate. De cele mai multe ori adultii gresesc cand stabilesc un program alimentar pentru cel mic. Iata care sunt cele mai frecvente greseli in alimentatia copilului.
1. Gras si frumos
Cea mai mare spaima a unei mame in special este atunci cand micutul nu mananca mult. Incepe sa isi puna tot felul de intrebari daca o fi bolnav, unele mame gresesc fortandu-si practic copilul sa manance tot din farfurie sau mai mult decat i-ar cere organismul, iar alte mame isi duc copilul la doctor si insista pe langa acesta sa i se dea copilului vitamine pentru ca il considera prea slab. Sunt cazuri in care micutului i s-au dat vitamine de mic si apoi si-a dereglat metabolismul.
Ce trebuie sa stie parintii este faptul ca un copil daca nu mananca mult nu inseamna ca este bolnav, iar daca un micut este gras nu inseamna ca este sanatos. Iata ca vorba aceea „gras și frumos” nu este adevarata, din contra, un copil daca este fortat sa manance va deveni ușor, usor un adult cu probleme grave de sanatate.
Micutul stie in realitate exact cat sa manance si nu va muri de foame asa cum se tem mamele. Adultii trebuie sa inteleaga ca un copil are stomacul foarte mic si este de la sine inteles sa manance mult mai puțin decat ei. De exemplu un copil de 2 anisori trebuie sa manance cate 2 lingurite din fiecare fel de mancare.
2. Excluderea din meniu a legumelor refuzate de copil
Adesea mamele se plang ca micutul lor nu mananca legumele pe care i le pun in farfurie. Ce trebuie sa stie acestea este faptul ca un micut va trebui sa consume de 20 de ori din acea leguma pentru a se obisnui cu ea. Este firesc ca un micut sa refuze legumele pe care le vede prima data si nu le stie.
Acestea trebuie adaugate treptat si diversificate in prezentare. De exemplu, daca unui copil i se da in fiecare zi piure de cartofi sau de morcovi pentru ca asta accepta si ii place, s-ar putea sa aiba unele carente de vitamine si minerale, iar daca nu accepta si alte legume, nu trebuie abandonata lupta. Legumele trebuie introduse usor in meniu, gatite sanatos, prezentate sub forma de animale sau in diverse forme care l-ar atrage pe cel mic.
3. Recompensele dulci pentru ca a papat tot
O alta greseala pe care o fac mamele atunci cand vor ca micutul sa faca intocmai cum zic ele, este atunci cand se stabileste un mic targ din categoria „daca mananci tot din farfurie, iti dau o ciocolata”. Mamele nu isi dau seama nu numai ca il vor invata pe copil cu recompense dulci pe care mai apoi le va cere singur sub forma unui santaj, dar si ca micutul va asocia ideea ca dulciurile sunt bune iar hrana din farfurie nu este buna.
4. Copilul mic nu trebuie dus la cumparaturi
Multor parinti li s-a întâmplat sa mearga cu micutul lor la cumparaturi, fie ca nu aveau cu cine sa il lase, fie ca plimbarea din parc s-a continuat apoi in supermarket, si sa realizeze ca piciul indeasa in cos dulciuri, sucuri, snacksuri sau chiar plange daca nu i se cumpara.
Copilul mic nu trebuie sa mearga cu adultii la cumparaturi, asta pentru ca in magazin sunt multe tentatii care i-ar putea da peste cap programul alimentar. Copilul trebuie educat de mic in privinta mancarii si trebuie sa insoteasca parintii la cumparaturi doar cand acestia au certitudinea ca micutul stie exact ce ii face bine sanatatii si ce nu. In plus, la cumparaturi se merge cu o lista bine fixata si nu se fac negocieri.
5. Lipsa diversitatii in meniuri
Un copil poate deveni uneori un masterchef de temut. Nu ii place felul in care sunt asezate produsele alimentare in farfurie sau gustul acestora. Mamele trebuie sa se inzestreze cu rabdare pentru a invata noi retete culinare care sa il suprinda pe cel mic. Mancarea nu trebuie sa fie nu numai buna, dar si aspectuoasa, de aceea copilului i se vor da zilnic alte preparete culinare decat cele din ziua anterioara. Se merge pe o diversitate in culori si in retete culinare, pentru ca numai astfel zi de zi copilul poate primi nutrientii de care are nevoie. De exemplu, daca ieri a mancat piure de cartofi cu pui la cuptor, astazi poate primi salata verde cu file de peste dezosat la cuptor.
6. Incetarea luptei cand refuza unele alimente
Mamicile ar trebui sa nu cedeze la primul refuz al copilului de a manca anumite alimente. Daca nu ii place spanacul fiert, i se pot pregati clatite umplute cu spanac tras la tigaie in putin unt. Daca i se ofera celui mic broccoli si refuza pentru ca nu ii place aspectul si gustul, mamica trebuie sa il suprinda cu un preparat inedit. Copilul poate primi paste cu broccoli, pachetele supriza cu legume, placinta de legume ( in care sa se adauge si bucatele de broccoli). Ori poate nu ii place dovlecelul, mama in schimb poate sa ii pregateasca briose cu dovlecel sau dovlecei umpluti la cuptor. Copilului i se poate oferi acel aliment pe care anterior l-a refuzat dar intr-o forma noua.
7. Sucurile de fructe din comert
Desi aparent pot sa para sanatoase, sucurile din comert au E-uri, conservanti si mult zahar. Mamicile ar trebui sa ii pregateasca celui mic sucul in casa, din fructe proaspete, mai exact, jumatate suc proaspat de fructe, jumatate apa. O alimentatie corecta se bazeaza pe aceasta regula usor de respectat, tinand cont ca fructele sunt la indemana indiferent de anotimp.
8. Lipsa meselor pregatite împreuna
Obiceiurile sanatoase se implementeaza de la varste mici. In plus, pentru a-i starni curiozitatea micutului pentru un anume preparat culinar, acesta ar trebui sa gateasca cu mama sa. Astfel i se pot spune mai multe despre cat de sanatoase sunt fructele si legumele dar nu numai.
9. Lipsa unui desert gatit in casa
Pofta de dulce este absolut necesara atat pentru un adult, dar si pentru un micut. Mamele exagereza uneori si ofera celui mic de toate, intelegand prin de toate si dulciuri din comert. Pofta de dulce poate fi satisfacuta cu fructe sau daca se serveste saptamanal o prajitura gatita in casa. Aceasta nu numai ca se va gati cu produse naturale, proaspete, lapte, oua, unt si alte alimente care trebuie sa se regaseasca in alimentatia copilului, dar nu vor avea E-urile, conservantii si restul de chimicale ale dulciurilor din comert. Astfel cel mic va sti ca portia sa de desert vine o data pe saptamana. Un desert pregatit in casa este net superior unuia din comert. Consumand un desert gatit de mama sa, micutului i se va educa pofta de dulce.
10. Mama alege dupa preferintele ei culinare
O mama care ii ofera copilului exact alimentele sau preparatele culinare preferate de ea, poate face o mare eroare. Copilul trebuie sa cunoasca fructele, legumele si restul alimentelor, sa le vada, sa se imprieteneasca cu ele, sa le descopere rand pe rand. Gusturile pot sa difere iar micutului i se pot da astfel alimente sau preparate care sa nu ii placa, deci ce ii place mamei poate sa nu ii placa copilului. Preferintele culinare ale celui mic trebuie respectate dar intotdeauna trebuie surprins cu retete sau alimente noi.
Voi ce greseli in alimentatia copilului ati facut din cele mentionate mai sus?
Comentarii legate de 10 greseli in alimentatia copilului