Tu cum te mai descurci cu banii?
Aceasta este una dintre întrebările pe care vi le adresaţi una, alteia, când beţi cafeaua împreună, „ca fetele”. Şi nu e intenţionată într-un sens indiscret, ci pur şi simplu pentru a găsi o rezolvare pentru o problemă cu care se confruntă omul mediu al zilelor noastre: banii. Iar femeia zilelor noastre, fie că este studentă şi locuieşte în cămin sau că este corporatistă şi are un salariu cu multe zerouri în coadă, nu prea se descurcă bine cu banii.
E adevărat, de multe ori sunt şi puţini, este şi criză, preţurile cresc şi salariile scad. Însă haideţi să avem o atitudine deschisă şi să vedem ce putem face pentru a nu mai aştepta ziua de salariu ca pe un pahar cu apă după o zi în deşert. Să începem cu începutul: fardurile. Ştiu, sunt importante, sunt necesare şi trebuie să ne respectăm. E adevărat, nu e ok să te neglijezi. Dar chiar ai nevoie de trei rujuri la fel? Mai ales că de obicei nici nu le foloseşti şi ajung să expire prin gentuţele de farduri pline până la refuz. Chiar ai nevoie de cinci mascara ? Să fim serioşi, un rimel expira în trei luni, deci folosirea a mai multe astfel de produse în paralel nu are absolut niciun sens, mai ales că în general fac toate cam acelaşi lucru, oricât am dori să credem contrariul. Şi lista poate continua pe acelaşi principiu, nu are sens să mai detaliem.
Dar, să ne gândim la mâncare. „Trebuie să mâncăm!” – veţi spune. E adevărat, trebuie. Dar dacă te decizi să mănânci mai light că e vară, nu te ajută cu nimic să cumperi cinci kilograme de roşii; în maximum trei zile se vor strica şi vor ajunge la gunoi, la fel ca banii tăi. Şi, mai ales, ar trebui scoasă cu totul din uz expresia (folosită ca răspuns la întrebarea „De ce iei produsul X deşi mai avem acasă?”) „Să fie!”. Mi se ridică părul în cap numai când aud această sintagmă, folosită mai ales în supermarket-uri.
E adevărat, cu toţii le alegem pentru cumpărăturile săptămânale pentru că au preţuri mai mici decât găsim în magazine, dar toată acea adunare de produse ridică nivelul de consumerism pe care oricum îl avem. Te duci să cumperi câte ceva de mâncare cu lista pregătită (orice femeie care se respectă face listă, chit că scrie fix cinci produse pe ea), şi te trezeşti că eşti la casă, însoţită de un cărucior mai mare ca tine, pe care nu prea ştii bine nici cum îl vei transporta până unde locuieşti.
Dar adevărata operă se referă la CE şi CÂT se află în acest cărucior magic: hârtie igienică (pentru o armată), săpunuri (aici mă recunosc, am în jur de 14 săpunuri diferite în raft; dacă vine sfârşitul lumii, mă prinde cu săpun în casă), trei geluri de duş, cinci sticle de ulei („dacă tot am venit, şi-aşa se consumă repede”), un set de pahare (să ai ce şterge praful de pe ele, că oricum zilnic le foloseşti pe aceleaşi de când erai la grădiniţă), o paletă largă de produse pentru curăţenie (aici nu facem rabat, curăţenia e importantă, dar se poate face şi cu maximum cinci produse diferite), un sac de cartofi, trei legături de leuştean (vor fi folosite fix două fire, restul va sfârşi uscat şi aruncat), şerveţele (umede, uscate, demachiante, pentru igienă intimă – toate acestea vor ajunge în poşetă – în legătură cu aceasta, to be continued), gumă de mestecat şi lista poate continua pentru mult, mult timp. Şi când amabila doamnă îţi prezintă bonul de casă, cu o sumă de cel puţin câteva sute de lei, te gândeşti că măcar ţi-ai luat ce ai nevoie pentru o săptămână. Aiurea!
Ajungi acasă şi descoperi că ai de mâncare pentru aproape trei zile, dar ai acumulat un munte de pastă de dinţi, cinci spumante de baie (deşi tu ai cabină de duş, deci nici măcar nu le poţi folosi, dar miroseau aşa frumooos!) şi un bax de prosoape de hârtie. Şi să nu uităm de unde am plecat, şi anume de la mâncare. Nu cred că e nevoie să mănânci un anume tip de cereale doar pentru că reprezintă un brand celebru (până la urmă stomacul nu vede eticheta produsului) sau să cumperi pieptul de pui dezosat, când nu cere mari eforturi să cumperi un pui întreg pe care îl poţi transforma în trei feluri de mâncare. Şi, mai ales, apa plată este cu mult mai sănătoasă şi mai ieftină decât toate sucurile de pe piaţă, oricât de „naturale” se presupune că sunt acestea. Pâinea, măslinele, mezelurile şi lactatele (brânză, caşcaval) nu trebuie neapărat să fie cumpărate gata feliate şi vidate. Iar exemplele pot continua. Dacă mă gândesc bine, cred că pot da astfel de exemple pentru a economisi la fiecare produs pe care il folosim.
Până aici a fost amuzant. Dar să ne gândim serios. Uneori, chiar dacă eşti deosebit de atentă la cheltuieli şi îţi refuzi multe plăceri prea costisitoare pentru bugetul tău, descoperi că tot „nu te ajungi cu banii”. Ei bine, atunci trebuie să te gândeşti cu seriozitate la măsuri drastice. Iarna poţi ţine caloriferele la nivel mediu de încălzire când pleci de acasă, doar pentru menţinerea temperaturii. Poţi să mergi cu un transport în comun sau chiar pe jos până la destinaţiile mai apropiate, fără a mai consuma benzină. Deşi eşti adormită, ar trebui să închizi calculatorul după ce s-a terminat filmul pentru a nu mai consuma energia electrică. Ai putea încerca să-ţi izolezi mai bine geamurile şi uşile pentru a scădea facturile la căldură şi să moderezi consumul de apă (robineţi care nu se închid bine, duşuri mai rapide, maşini de spălat pline, nu pe jumătate). Sau, dacă situaţia este chiar gravă şi constantă, poţi încerca să-ţi schimbi locuinţa cu una mai ieftină şi unde cheltuielile sunt mai mici, chiar dacă este puţin mai departe de centrul urbei; vei avea avantajul de a te bucura şi de linişte.
E adevărat, avem şi noi micile plăceri pe care nu ni le putem refuza; o îngheţată sau un cappuccino cu frişcă nu ne vor da peste cap bugetul de tot. Trebuie să ne mai şi bucurăm de banii pentru care muncim, nu numai să ne servim de ei pentru a trăi la limita subzistenţei. Însă o vorbă uşor golănească ne este de mare ajutor: să nu uităm că, până la urmă, noi facem banii, nu ne fac ei pe noi.
Autor: Cristina Gatachiu Cristina a trecut prin experiente emotionante pe care doreste sa le impartaseasca cu tine. Fie ca sunt situatii pe care le cunosti si ai aceleasi sentimente, fie ca descoperi ceva nou, citeste-i povestile si afla ce te sfatuieste. |
Comentarii legate de Tu cum te mai descurci cu banii?
Cata dreptate are Cristina in acest articol. Sincer si eu incerc sa economisesc si sa nu mai cumpar atata mancare, insa fac cum fac si tot cateva sute de lei cheltui cand ma duc la supermarketuri, insa oricum pot sa zic ca am redus cheltuielile cu aproximativ 30% de cand incerc sa fiu mai economa...adica...daca inainte cheltuiam cate 400-500 lei o data, acum cheltui cam 250-350 maxim asta cu tot cu laptic si pampersi la fetita :D La mancare chiar ma limitez la strictul necesar, insa pt fetita nu ma pot abtine...desi stiu ca poate nu are nevoie chiar de toate produsele (jucarii, hainute, creme, etc desi are acasa o gramada :))))