Vergeturile iti dau batai de cap? Iata cum sa le previi si sa ai grija de piele.
Nu exista femeie care sa nu aiba vergeturi. Sunt enervante, se vad, iti strica imaginea. Nu poti purta bluze cu maneci scurte, rochite sau fuste ca se vad vergeturile. Cremele vandute in raioanele de cosmetice nu sunt atat de eficiente pe cat sunt promovate in reclame.
Fie ca ai vergeturi sau nu stii cum sa le previi, te vom ajuta cu sfaturi si tratamente naturiste pentru prevenirea si estomparea acestora.
Untul de cacao
Pe langa faptul ca miroase frumos, untul de cacao este un puternic agent hidratant pentru epiderma. Reuseste sa hidrateze pielea in straturile profunde motiv pentru care untul de cacao ajuta in lupta cu vergeturile. Foloseste des crema pe baza de unt de cacao pana la ameliorarea vergeturilor. De asemenea, poti folosi unt de cacao bio. Eliminarea parabenilor si altor chimicale din creme constituie un mare avantaj.
Ai grija totusi! Daca esti insarcinata si te confrunti cu vergeturi, intreaba medicul curant despre tratamentul cu unt de cacao si despre eventualele riscuri ale utilizarii diverselor creme.
Prepara-ti singura exfoliantul
Exfoliaza periodic pielea brazdata de vergeturi. Exfolierea grabeste regenerarea pielii. Astfel eliminandu-se din straturile fine ale pielii este stimulata producerea de alte straturi.
Poti sa iti pregatesti singura un exfoliant fara prea multe eforturi financiare dar si fara a sta mult in bucatarie. Pregateste o cafea si pune deoparte zatul de la aceasta. Foloseste zatul pentru a freca zona cu vergeturi. Cat timp faci dus poti masa cu blandete zonele cu vergeturi, grabind astfel vindecarea pielii care si-a pierdut elasticitatea. Circulatia este stimulata si pielea este astfel oxigenata.
Pe langa varianta aceasta de a-ti exfolia pielea poti folosi putin zahar brun amestecat cu ulei de masline. Creeaza o pasta din cele doua ingrediente pe care sa o folosesti la dus. Maseaza cu blandete zonele de pe corp unde ai vergeturi astfel incat sa stimulezi circulatia sangelui.
Masajul pielii
Cat timp te speli, maseaza pielea cu o manusa abraziva. Poti folosi un gel de dus cu crema sau o crema de dus cu efect intens de hidratare. Realizeaza miscari circulare asupra zonelor de piele brazdate de vergeturi, dar miscarile sa fie cat mai energice. In timp vei observa ca acestea se estompeaza iar celulita se reduce.
Consumul adecvat de lichide
Cea mai importanta regula pentru hidratarea intensa a pielii este asigurarea unui aport optim de lichide. Apa, sucurile de fructe si legume, ceaiurile, shake-urile nu trebuie sa lipseasca din meniu. Trebuie evitate lichidele care deshidrateaza (cafea, alcool). Ceaiul verde este o sursa excelenta de nutrienti. Hidrateaza si revigoreaza organismul. Acesta se poate servi alaturi de cateva felii de lamaie. Cantitatea optima de apa recomanda zi de zi este cuprinsa intre 8 si 10 pahare. Circa 1, 5 -2 litri de lichide trebuie baute zi de zi altfel pielea devine deshidratata. Hidratarea in straturile profunde ale pielii ajuta in estomparea vergeturilor. Poti adauga pe lista meniurilor supe light de legume si poti incerca sa gatesti pentru desert supe delicioase de fructe, de exemplu supa de capsuni.
Cremele cu vitaminele A, E si C
Atat vitamina A, dar si E ajuta in vindecarea pielii. Grabesc regenerarea si ajuta pielea cu diverse afectiuni. Pe de alta parte, vitamina C confera stralucire pielii.
Achizitioneaza-ti creme pe baza de vitamina A, C si E si foloseste-le des, pana la estomparea vergeturilor. Asigura organismului un aport adecvat din aceste vitamine. Ca atare, consuma fructe de padure, citrice, ardei gras, patrunjel, broccoli, kiwi pentru vitamina C. Serveste fructe si legume galbene, rosii si portocalii (dovleac, morcovi) pentru beta-caroten ca si sursa de vitamina A in corp. Iar surse insemnate de vitamina E sunt oleaginoasele (nuci, seminte, alune etc), spanac si uleiurile vegetale (de floarea-soarelui) etc.
Masaj cu uleiuri vegetale
Daca esti insarcinata si vrei ca dupa naștere sa nu ramai cu vergeturi, trebuie sa stii ca le poti preveni prin masajul cu uleiuri. Uleiul de migdale si uleiul de masline sunt foarte bune pentru pielea deshidratata si lipsita de fermitate. Poti chiar sa le combini si sa le folosesti impreuna cand iti masezi corpul. Masand pielea nu numai ca ajuti sangele sa circule mai usor prin corp, dar grabesti si intrarea uleiurilor in piele. Cele doua uleiuri actioneaza foarte bine asupra pielii cu vergeturi. Aceste uleiuri pot fi folosite pe piele atat pentru prevenirea formarii vergeturilor, dar si pentru estomparea acelora deja existente.
Mentinerea in forma
Mentinerea greutatii este foarte importanta pentru prevenirea vergeturilor. Fluxurile de greutate afecteaza grav aspectul pielii. Pielea incepe sa isi piarda din elasticitate si asa apar inesteticele vergeturi.
Asadar, trebuie adoptat un stil de viata echilibrat din punct de vedere nutritional. Trebuie evitate dietele drastice care promit pierderea multor kilograme. Acest gen de diete confera efectul yo-yo, adica kilogramele pierdute se intorc dupa un timp.
Consuma alimente proaspete, bogate in nutrienti. Planifica din timp mesele astfel incat sa obtii meniuri hipocalorice. Consuma mai multe legume si mai putina carne la o masa. Implementeaza-ti un orar al meselor pe care sa il respecti. Nu renunta la anumite mese. Serveste 3 mese pe zi si 2-3 gustari. Important este sa controlezi senzatia de foame pentru ca fluxurile de greutate isi pun amprenta asupra texturii pielii.
Evita pe cat posibil meniurilor hipercalorice care ingrasa rau si incearca sa nu faci abuzuri culinare.
Dar cel mai important este sa nu faci din asta o obsesie. Si cele mai performante atlete sau cele mai frumoase fotomodele au vergeturi. Sunt o consecinta normala a modificarilor la nivelul pielii. Chiar daca le poti estompa sau preveni, este mai dificil sa le faci sa dispara.
Comentarii legate de Vergeturile iti dau batai de cap? Iata cum sa le previi si sa ai grija de piele.