Epidemia de gripa ameninta si Romania
Epidemia de gripă izbucnită în SUA a ajuns în Europa dar şi în România. Medicii consideră cea mai mare epidemie din ultimii ani privind răspândirea bolii şi cazurile semnalate până în prezent.
Faţă de alţi ani, gripa a apărut mai devreme, în decembrie, cu un număr mare de cazuri şi se preconizează o creştere maximă a numărului de cazuri raportate pentru finalul lunii februarie.
Tulpina virsului gripal manifestată cu precădere anul acesta este H3N2, un factor responsabil pentru simptome mult mai grave decât alte tipuri de virusuri , ca de exemplu H1N1.
In Europa, cele mai afectate ţări sunt Suedia, Elveţia, Franţa, Polonia şi Marea Britanie. In România s-au înregistrat deja primele cazuri de gripă (din care 15 sunt generate de noua tuplină) şi un deces, în cazul unei femei care avea însă şi alte condiţii legate de sănătate (astm bronşic, obezitate) şi care făcuse vaccinul antigripal cu o lună înainte de îmbolnăvire.
La nivel mondial, cele mai multe cazuri de gripă au fost raportate la pacienţii care nu s-au vaccinat. In România s-a înregistrat o creştere a cererii de vaccinuri faţă de alţi ani iar Ministerul Sănătăţii a cumpărat aproximativ un milion de doze de vaccin, din care doar o treime au fost deja administrate.
Cele mai comune simptome ale gripei sunt: febra, tusea, dureri în gât, dureri musculare, oboseală, stare de rău. In general, gripa este mai severă decât răceala iar boala se vindecă de la sine în 7-10 zile de la debut. Această boală devine o ameninţare atunci când persoana care s-a îmbolnăvit suferă de afecţiuni cardiace sau ale aparatului respirator, sau alte condiiţii mai grave (cancer, diabet).
Cea mai bună modalitate de a te feri de gripă este însă aceea de a respecta condiţiile de igienă şi de a te feri de persoanele bolnave. In plus, doctorii recomandă în continuare vaccinarea. Cei mai predispuşi la îmbolnăvire sunt copiii, bătrânii şi femeile gravide dar şi persoanele care au deja alte boli şi deci un sistem imunitar slăbit.
Măsurile de prevenire a gripei
1 Evitarea contactului cu persoanele bolnave! Persoanele suspecte de gripă (tuşesc, strănută, au o stare generală de rău, frisoane şi dureri musculare) trebuie evitate mai ales dacă se află într-un mediu închis (la serviciu, în colectivitate).
2 Menţine o distanţă de cel puţin un metru faţă de o persoană care manifestă boala. In mijloacele de transport, unde proximitatea este inevitabilă, ţine la nas şi gură un şerveţel. Chiar dacă vei părea ciudat în locul altora, este mai bine să te protejezi.
3 Spălatul pe mâini este o metodă simplă dar eficientă de a evita îmbolnăvirea. Apa şi săpunul sunt o bună soluţie de protecţie mai ales după ce tuşiţi sau strănutaţi. (In plus, în acest mod veţi evita şi transmiterea mai departea a bolii, dacă sunteţi bolnav de gripă).
4 Evitaţi atingerea ochilor, nasului sau gurii (a feţei în general) – acestea sunt căile de pătrundere a virusului prin organism.
5 Vaccinarea antigripală te ajută să manifeşti o formă mai uşoară a bolii.
Avem obligaţia de a lua măsurile necesare de igienă nu doar atunci când suntem sănătoşi dar şi atunci când noi suntem bolnavi. De aceea, de la primele simptome trebuie să evităm aglomeraţia, să stăm acasă în concediu medical sau să nu lăsăm copiii să meargă la şcoală dacă s-au îmbolnăvit, să tuşim sau strănutăm în batistă de unică folosinţă şi să o aruncăm la gunoi.
Comentarii legate de Epidemia de gripa ameninta si Romania