Martisorul in traditia romaneasca

1 Martie este o sarbatoare specific romaneasca si pastrata cu traditie din generatie in generatie. In aceasta zi se ofera doamnelor si domnisoarelor un mic obiect legat cu snur impletit din fir alb si rosu, in semn de sarbatoare a venirii primaverii.
Tot de 1 Martie se ofera si florile specifice primaverii - ghioceii - primele floricele aparute din topirea zapezii.
Martisorul si miturile aparitiei acestei traditii
Sunt mai multe mituri si povestiri stravechi care arata semnificatia martisorului. Primul este acela ca zana Primaverii a gasit un ghiocel rasarit din zapada, printre spini, intr-o padure. Uimita de puterea lui, a vrut sa il ajute sa creasca, dand zapada si buruienile la o parte.
Zana Iernii s-a infuriat si a trimis Gerul peste pamant, dar Primavara a strans in palme ghiocelul pentru a il proteja. Din pacate s-a intepat in spini si o picatura de sange fierbinte a cazut pe ghiocel. In loc sa fie omorata de ger, plapanda floare a renascut!
Simbolistic vorbind, prin venirea zilei de 1 Martie, primavara invinge iarna si ofera oamenilor ghiocelul ca simbol al renasterii.
O alta poveste despre aparitia Martisorului incepe cu Soarele care a coborat pe pamant in chip de zeita. Zmeul a rapit-o insa si a inchis-o in palatul sau, lasand toata lumea in intuneric si intristare. Un tanar curajos a pornit in cautarea lui si a ajuns dupa ceva vreme la palat. Provocat la lupta, zmeul a acceptat crezand ca va invinge dar, in schimb, tanarul a reusit sa castige lupta si sa elibereze soarele.
Pamantul s-a luminat si oamenii s-au bucurat de caldura. Tanarul, ranit in lupta, a sangerat pana a ramas fara suflare dar sangele lui picurat in zapada a dat nastere ghioceilor.
Martisorul in cultura moderna
Nu se stie cu siguranta cand au aparut primele martisoare, dar s-au descoperit scrieri mai vechi care atesta aceasta traditie. La sate, fetele inca mai poarta martisoare timp de 12 zile si apoi agata snurul impletit cu fir rosu si alb intr-un copac inflorit. Traditia se pastreaza fiindca un martisor purtat aduce prosperitate si bogatie in acel an.
In prezent, cu ocazia martisorului, se organizeaza targuri si expozitii de martisoare originale, hand-made, prajituri sau torturi cu tematica primaverii, nenumarate impletituri si cadouri speciale pentru aceasta ocazie. Fetele si femeile poarta martisoare in forma de gargarite, potcoave, trifoi cu patru foi sau cosari, pentru a le aduce noroc odata cu venirea primaverii.
Tu ce martisor vrei sa primesti sau sa oferi anul acesta, de 1 Martie?
Comentarii legate de Martisorul in traditia romaneasca