Varicela la copii (varsat de vant)
Varicela este una din cele mai frecvente boli ale copilariei si apare in general iarna si primavara. Este cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant si este o boala foarte contagioasa. Varicela apare cel mai frecvent in copilarie dar daca nu se manifesta la o varsta mica, aceasta poate sa apara oricand pe parcursul vietii.
Desi varicela nu este o boala grava, in functie de starea de sanatate a persoanei care manifesta aceasta boala, situatia poate sa difere. Pentru gravide si nou-nascuti, dar si persoane care sufera de alte afectiuni, boala poate duce la complicatii fiindca sistemul imunitar este slabit.
Varicela se transmite pe calea aerului, prin stranut sau prin tuse si perioada in care este contagioasa incepe cu cateva zile inainte de aparitia eruptiei de la nivelul pielii si se incheie dupa ce veziculele (bubitele aparute pe corp) formeaza crusta. O persoana care se imbolnaveste de varsat de vant dobandeste imunitate si nu va manifesta boala in viitor.
Simptome varicela
Primele simptome sunt febra si starea de oboseala, dureri de cap si inflamatia gatului. Dupa aceste simptome, la 1-2 zile apare eruptia la nivelul pielii (bubite ) care provoaca mancarime. Bubitele au o vezicula plina cu lichid care se pot sparge atunci cand copilul se scarpina. Dupa 5-6 zile acestea formeaza o crusta si incept sa se vindece.
Prima oara eruptia apare pe fata si pe piept, spate si abdomen. Apoi se extinde la nivelul mainilor si picioarelor. In fiecare zi apar noi bubite care incep sa se usuce si apoi sa formeze cruste.
Bebelusii mai mici de 6 luni mostenesc anticorpi si au o oarecare imunitate la aceasta boala. Totusi, pentru gravidele care se imbolnavesc in sarcina, aparitia bolii poate duce la complicatii. Bebelusul se naste astfel cu probleme congenitale daca mama s-a imbolnavit in primul sau al doilea trimestru de sarcina, cum ar sindromul de varicela congenitala (care duce la afectiuni grave ale ochilor sau hipoplazie de membre).
Copiii care nu au facut boala si nu sunt vaccinati au un risc crescut de a se imbolnavi daca intra in contact cu alte persoane cu varsat de vant. Copiii care au manifestat boala devin imuni si nu se vor mai imbolnavi chiar daca vor avea anumite simptome cand intra iar in contact cu virusul (de ex febra sau chiar aparitia unei eruptii).
Consultul medical este necesar daca observati urmatoarele
- Copilul manifesta dureri de cap si febra, somnolenta, sensibilitate la lumina
- Copilul are probleme de respiratie sau crize acute de tuse.
- Eruptia se extinde pe tot corpul, pielea este rosie si calda, semn al unei infectii la nivelul pielii.
- Mancarimea este foarte puternica si nu se calmeaza nici cu tratament
- Eruptia dureaza mai mult de 2 saptamani si s-a extins si la nivelul ochilor
Tratament pentru varicela (varsat de vant)
Varicela se transmite in randul copiilor foarte repede, fiindca acestia intra in contact in colectivitati. Fiind o boala contagioasa si care se transmite pe calea aerului, copilul are mari sanse sa manifesta aceasta boala daca nu este vaccinat sau daca nu a mai avut varsat de vant.
In primul rand, izolarea este primul pas pentru a proteja copilul de complicatii. Avand un sistem imunitar slabit, poate dobandi alte boli care sa ii agraveze starea. In plus, prin izolare, copilul nu mai transmite boala si altcuiva.
Tratamentul nu consta in medicamente, fiindca boala se vindeca de la sine si are ca urmare imunitate pentru toata viata. Sunt necesare mai degraba remedii care sa amelioreze simptomele si sa ajute copilul sa treaca prin fiecare etapa a bolii cu mai multa usurinta. Mai mult decat atat, sunt necesare masuri de a imbunatati imunitatea copilului si de a-l proteja de riscul manifestarii altor boli.
Astfel, boala este mai usor suportata de copil daca:
- Se odihneste cat mai mult si este izolat
- Consuma multe lichide
- Eruptia este atent ingrijita, fara ruperea prin scarpinare a veziculelor specifice.
- Febra este scazuta cu paracetamol sau alogcalmin.
- Alimentatia este bogata in fructe (vitamina C), legume, lactate; se evita astfel mezelurile, alimentele grase sau prajelile.
- Pentru leziuni ale pielii se foloseste Streptomicozan.
- Nu se administreaza antibiotice sau cortizon si nici aspirina (care poate provoca aparitia bolii Reye).
Ameliorarea senzatiei de mancarime pentru varsat de vant
Cel mai deranjant simptom al varsatului de vant il constituie senzatia de mancarime de la nivelul pielii. Prin scarpinare, copilul risca sa rupa veziculele si pata rosie sa lase un semn pe corp dupa vindecare.
Pentru ameliorarea senzatiei de mancarime se pot folosi compresele umede sau dusurile cu apa un pic calduta insa doar dupa ce veziculele au format deja cruste.
Lotiunile mentolate, cu talc sau care contin gentiana ajuta la eliminarea senzatiei de mancarime. Apa nu afecteaza veziculele (daca au formata crusta) dar stergerea apei de pe corp trebuie facuta usor, prin tamponare, astfel incat veziculele sa nu se rupa sau sa fie zgariate. Se pot administra inclusiv antihistaminice atunci cand copilul reclama o senzatie de mancarime puternica.
Se recomanda taierea unghiilor copilului pentru a scadea riscul de a rupe veziculele daca se scarpina.
Oricum, copilul trebuie supravegheat astfel incat sa nu se scarpine. Alimentatia pe baza de lichide sau piureuri este esentiala fiindca apar vezicule si in interiorul gurii. In acest caz, se evita bauturile care contin acizi si evitarea alimentelor cu sare.
Varicela nu este o boala periculoasa dar copilul are nevoie de ingrijire si atentie din partea parintilor in perioada de manifestare a bolii. Izolarea si masurile de igiena sunt extrem de importante fiindca protejeaza copilul de complicatii (prin expunerea redusa la bacterii si alte virusuri).
Comentarii legate de Varicela la copii (varsat de vant)