Un mediu confortabil pentru copilul adoptat
Atunci cand adopti un copil, exista o perioada de tranzitie pana cand el se acomodeaza in familie si in noul mediu.
Primul moment, cel in care paseste in noua casa, il va incuraja sa aiba o atitudine deschisa cu tine.
In functie de varsta copilului atunci cand este adoptat, acest moment va fi mai mult sau mai putin marcant. Un bebelus nu isi va aminti momentul in care este prima oara adus acasa insa un prescolar sau un scolar isi va construi atitudinea la inceput bazat pe modul in care este primit.
Atunci cand adopti un copil inseamna ca esti pregatita sa faci anumite concesii in viata ta. Trebuie sa accepti schimbarile si sa ai rabdarea necesara sa accepti un copil care are deja un anumit comportament format.
Este nevoie de multa dragoste si rabdare pentru e modela copilul adoptat si de a il ajuta sa se dezvolte normal.
Prima oara in noua casa pentru copilul adoptat..
Tine cont de sfaturile urmatoare atunci cand pregatesti casa pentru noul membru al familiei. Nu uita ca vine dintr-un mediu mai putin prietenos (o familie numeroasa, un orfelinat) si ca are nevoie sa se simta iubit, apreciat, protejat.
Asigura-te ca stii toate afectiunile pe care le are bebelusul sau copilul pe care il adopti si ca ai hartiile pregatite pentru tratamentul lui in caz de nevoie. In functie de starea lui de sanatate pregateste camera astfel incat sa te asiguri ca nu apar probleme - daca are o anumita alergie, daca este racit sau are astm, etc.
Orice copil, adoptat sau nu, are nevoie de protectie. Foloseste prize speciale cu capac, depoziteaza substantele toxice intr-un dulap care sa nu fie accesibil si mobileaza camera copilului cu patut si masuta speciale pentru el. Cu siguranta jucariile il vor ajuta sa se acomodeze mai usor, asa ca tine cont sa ii pui la dispozitie cateva jucarii din care sa aleaga. In timp, vei descoperi care sunt preferatele lui.
Casa trebuie sa fie un loc sigur si placut pentru copilul adoptat. Daca simte ca vrea sa doarma cu veioza aprinsa sau cu usa deschisa, nu il forta sa accepte din start schimbarile. Ofera-i timp de acomodare si ajuta-l sa castige treptat increderea in tine si partenerul de viata.
Varsta unui copil adoptat conteaza in perioada de acomodare
In functie de varsta copilului, trecutul lui poate avea o influenta uriasa. Bebelusii au amintiri dar nu au inca obiceiuri formate, asadar va fi mai usor sa ii educi. Schimba treptat rutina bebelusului daca inainte avea un program haotic. Desigur, ai nevoie de rabdare dar vei reusi sa il obisnuiesti cu un program sanatos.
La copiii mai mari, pot exista anumite obiceiuri dobandite deja. Cele care il fac sa se simta relaxat pot fi pastrate - povestea preferata citita seara, un anumit joc. In cazul in care sunt insa si obiceiuri pe care vrei sa le schimbi (copilul tipa cand ii faci baie, nu vrea sa doarma, a suferit traume care se manifesta prin teama, respingere, nesiguranta) atunci ai nevoie de mai mult timp pentru a-l invata cum sa se comporte.
Atunci cand copilul adoptat este adus intr-o familie care are deja alti copii, adaptarea poate sa fie mai rapida, copilul simtindu-se confortabil alaturi de ei. Trebuie sa acorzi insa atentie nu doar modului in care pregatesti casa pentru copilul adus in familie, dar si felului in care iti pregatesti copiii pentru a-l intalni pe noul membru.
Tensiunea emotionala este extrem de mare atunci cand alegi sa adopti un copil de scoala sau mai mare. Nu doar tu trebuie sa faci anumite compromisuri, dar si copilul trebuie sa accepte ca anumite obiceiuri trebuie schimbate definitiv. Un mediu confortabil, care sa il ajute sa se dezvolte si il incurajeaza sa comunice este arma secreta ce te va ajuta in procesul de acomodare.
Comentarii legate de Un mediu confortabil pentru copilul adoptat