Cum sa tratezi dependenta de televizor la copii
Dependenta de televizor la copii este o problema tot mai mare pentru parinti. Este o tema abordata deseori in intalnirile cu mamicile si de multe ori ele sunt dezamagite ca solutiile pe care le pun in practica nu functioneaza.
Atractia pentru televizor este aproape innascuta pentru generatiile actuale, mai ales ca in mediul care ii inconjoara copiii observa in cea mai mare parte a timpului - ecranul telefoanelor, televizoare suspendate, tablete, monitoare, panouri electronice care afiseaza reclame pe strada, etc.
Sunt inconjurati de tehnologie si, pentru ca la varste mici acumuleaza informatiile cu rapiditate, copiii devin interesati si treptat dependenti de aceste canale de comunicare.
Cum se trateaza insa dependenta de televizor si ce putem face pentru a dezvata copiii sa se uite in majoritatea timpului la TV? Speram ca solutia prezentata mai jos si testata de parinti sa te ajute si pe tine.
Cum ne dam seama ca televizorul a devenit o dependenta?
Totul este relativ in aceasta problema a dependentei fiindca analiza are legatura si cu timpul petrecut de parinti la televizor. Un parinte obisnuit sa se uite la TV 8-10 ore pe zi va considera ca 4 ore sunt suficiente pentru copilul sau, pe cand parintii care obisnuiesc sa vada doar stirile sau un film, vor aprecia ca 30 de minute cu desenele animate preferate sunt mai mult decat suficiente.
Nu trebuie sa ne rezumam insa la timp atunci cand analizam utilitatea televizorului sau cand apreciem dependenta. Trebuie sa luam in considerare modul in care isi petrec copiii nostri o zi intreaga sau o saptamana.
Semnalele din comportamentul copilului care indica o dependenta sunt:
- primul lucru pe care il face cand ajunge acasa este sa deschida televizorul
- considera o pedeapsa inchiderea televizorului
- nu are atentie distributiva cand se uita la televizor (nu aude cand ii vorbesti, nu reactioneaza la chemarea ta)
- alege televizorul in favoarea jocului impreuna cu alti copii sau timpului petrecut in familie
Care este cel mai eficient tratament pentru dependenta de TV la copii?
Din discutiile cu parintii am remarcat mai multe tipuri de abordari legate de aceasta problema. Fie alegeau sa reduca timpul petrecut la televizor si sa impuna un anumit interval zilnic (ex: 1 ora pe zi), fie planificau ziua astfel incat televizorul sa fie printre ultimele activitati (intai temele, apoi plimbare si joaca in parc, apoi televizor), fie interziceau televizorul pentru o perioada mai mare de timp (de ex 2 saptamani). Solutiile lor erau insa temporare fiindca nu educau copilul in privinta utilizarii televizorului.
Cea mai eficienta cale este aceea de a ne educa copiii legat de modul in care trebuie sa "foloseasca" televizorul pentru dezvoltarea lor personala. Pentru copii, acesta trebuie sa reprezinte un canal de informare (chiar daca se uita la desene sau documentare), un bun pe care il pot folosi pentru a invata si nu doar pentru simpla distractie si relaxare.
Lipsa televizorului nu trebuie sa fie o pedeapsa (orice va fi interzis copilului ii va starni interesul) ci o alegere chiar a lui. Parintii se vor ocupa doar sa il indrume in directia constructiva, nu sa transforme televizorul in piesa de rezistenta a negocierilor privind temele, ordinea in camera sau alte activitati educative pentru copii.
Sunt atat de multe alternative pe care multi copii le-ar alege in favoarea televizorului daca parintii i-ar ajuta sa le descopere. Iata o solutie care a functionat in cazul parintilor si le-a schimbat complet viziunea privind timpul petrecut la televizor de catre copiii lor.
Planificarea zilnica si saptamanala a timpului petrecut de copii
Aceasta este cea mai eficienta varianta testata de parinti pana acum. Parintii au apreciat la modul obiectiv timpul liber (timpul ramas dupa scrierea temelor, orele de masa, baia, ordinea in camera, timpul alocat activitatilor extrascolare) si au putut sa identifice activitati care sa ocupe acest timp si sa stimuleze gandirea si creativitatea copiilor in mod distractiv. Au planificat astfel diverse activitati pentru copii: planse de colorat, jocuri de gandire, puzzle-uri, construirea de jucarii din hartie, plastilina, carton, cursuri speciale pentru copii, jocuri de rol, punerea in scena a unei povesti, chiar si activitati de impletit sau ingrijit plantele.
Atunci cand copiii aveau o alternativa distractiva si care le stimula gandirea, alegeau acea activitate si renuntau cu usurinta la televizor.
Planifica inclusiv timpul petrecut la televizor, lasand copilul sa vizioneze emisiuni interesante si educative - un anumit documentar, o emsiune speciala pentru copii, desenele animate preferate, un film pentru intreaga familie.
Construieste un calendar saptamanal impreuna cu copiii si noteaza in calendar ce activitati sunt programate pentru fiecare saptamana dar si perioadele in care este util sa sa uite la televizor. (de ex: Emisiune despre caini si pisici - marti, intre 14-15.00). Inclusiv timpul pentru a decora si desene calendarul saptamanal este o activitate distractiva si educativa pentru copilul tau.
Daca reusesti sa iti inveti copilul ca televizorul este un instrument pe care sa il foloseasca in mod inteligent, il vei ajuta pe termen lung (si chiar in viata lui de adult) sa nu devina dependent si sa stie sa se organizeze eficient.
Comentarii legate de Cum sa tratezi dependenta de televizor la copii