Cum ameliorăm colicii bebeluşului
Colicii sunt printre cele mai comune manifestări care apar după naşterea bebeluşului şi provoacă disconfort atât pentru bebeluş (durere, agitaţie) dar şi pentru părinţi care se simt neputincioşi.
Colicii apar în general după primele 2-3 săptămâni de la naştere şi pot să dureze chiar şi până la 3-4 luni. Crizele se manifestă diferit de la un bebeluş la altul şi sunt şi situaţii când manifestările sunt aproape insesizabile (sunt mămici care spun că bebeluşul lor nu a avut vreodată colici) . De fapt, în prima perioadă a vieţii, bebeluşii plâng din diverse motive şi uneori este greu să distingem dacă adevărata cauză o reprezintă colicii. Cauza spasmelor abdominale este sistemul nervos imatur al sugarului care se adaptează la noul mediu şi care este influenţat de starea lui emoţională.
Crizele de colici la bebelusi trec de la sine iar o medicamentaţie în acest sens este recomandată doar după un consult medical. Plânsul asociat stării de disconfort este cel care accentuează spasmele de aceea este important să îi oferim bebeluşului consolare şi afecţiune.
Cele mai bune sfaturi pentru ameliorarea colicilor sunt:
- Oferirea confortului emţional atunci când bebeluşul are o criză prin ţinutul în braţe, îmbrăţişarea lui, strângerea în braţe, legănare.
- Ajutarea bebeluşului să eructeze după alaptare.
- Masajul burticii, dacă este balonată, în sensul acelor de ceasornic
- Gimnastică uşoară cu picioruşele (genunchii îndoiţi spre piept, apoi picioruşele întinse)
- Alaptarea bebelusului este o metodă perfectă pentru ameliorarea colicilor, lăpticul cald ajută la calmarea spasmelor iar ataşamentul la liniştirea bebeluşului.
- În cazul hrănirii cu biberonul, recomandăm folosirea unor biberoane special concepute pentru ameliorarea colicilor, cum sunt cele din gama Philips Avent Classic+, care au un sistem anti-colici a carui eficienta a fost demonstrata clinic. In plus, debitul de curgere poate fi reglat în funcţie de tipul tetinei sau se pot alege tetinele cu debit variabil.
- Ţinerea bebeluşului aproape de burtica ta sau aşezarea unui prosop cald pe burtică pot să calmeze spasmele.
- Evitarea suprastimulării bebeluşului – zgomote, lumină puternică, agitaţie, jucării prea colorate sau gălăgioase.
Starea mamei influenţează starea bebeluşului. Chiar dacă este mic, bebeluşul simte când mama este agitată, nervoasă, stresată. Inainte de a ajuta bebeluşul să se calmeze şi să depăşească o criză de colici, asigură-te că eşti calmă. Dacă nu reuşeşti să te linişteşti, cere ajutorul partenerului de viaţă sau altui membru din familie.
Comentarii legate de Cum ameliorăm colicii bebeluşului