De ce plange bebelusul?

Ca orice mamica sigur te-ai confruntat cu plansetele copilasului tau si de multe ori te-ai simtit neputincioasa. Si eu am trecut prin asta, te inteleg perfect!
Insa ar fi bine daca ai sti ca pana spre 6-8 saptamani copilul plange mai mult pentru ca este perioada de adaptare la noua lui lume. Dupa circa 2 luni el ajunge sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare, iar plansul devine o modalitate de a exprima exact starea lui de moment. Nu crede ceea ce spun unii si altii: bebelusul NU plange niciodata fara motiv!
Exista mai multe motive pentru care cel mic este nemultumit, dar se diferentiaza cateva cu care si tu, ca mama, te vei familiariza curand:
Ii este foame
Nu trebuie nici sa cazi in cealalta extrema, a mamicilor care se panicheaza din orice, dar nu ignora semnalele ca ii este foame. De ce? Pentru ca foamea este durere pentru un bebelus!
Cum iti dai seama ca ii este foame? Mai intai scanceste si daca nu iti dai seama si ii satisfaci nevoia de a papa, atunci tipetele se vor transforma in furie, cel mic se inroseste la fata si pare de neoprit.
In niciun caz sa nu il lasi sa planga si sa amani masa doar pentru ca vrei sa ii stabilesti un program fix de masa. Bebelusul tau e o fiinta umana, nu un robotel!
Foamea este motivul cel mai frecvent pentru care bebe plange.
Bebelusul este obosit
Bebelusul nu poate sta foarte mult treaz, mai ales in primele luni de viata. Cand oboseste, incepe sa se smiorcaie putin. Unii adorm imediat, in schimb altii nu reusesc sa adoarma repede, se enerveaza si plang din ce in ce mai tare. Nu il lasati sa planga, se va linisti si va adormi mult mai greu!
Mai intai de toate il linistiti, ii dati de inteles ca sunteti langa el, il luati in brate-cea mai buna metoda de a linisti un bebe si de a-l face sa se simta iubit si in siguranta, apoi il culcati. Exact ca si in cazul unui adult, nu e bine sa te culci agitat sau nervos. Si mai tineti cont de un lucru: daca luati copilul in brate sa il linistiti nu va fi un rasfatat, ci doar un copil fericit care va sti ca este iubit!
Ii este sete
De multe ori laptele nu tine si de sete - mai ales daca vorbim de lapte formula. Iar daca in incapere este si cald sau cel mic este prea acoperit sau imbracat, atunci sigur are motiv sa nu se simta bine. Il vei linisti dandu-i apa, nu lapte.
Bebe are o stare de disconfort
Prin disconfort se poate intelege: scutec murdar, iritatie, ii este frig sau cald, nu sta intr-o pozitie adecvata, etc. Cum iti dai seama de starea de disconfort: plansete scurte, dar repetate cu insistenta.
Incearca sa verifici care din motivele de mai sus il deranjeaza si rezolva rapid problema.
Il doare ceva
Tipetele de durere le recunosti fara probleme, sunt stridente si parca se rupe ceva in tine, ca mama, cand il auzi. Pentru ca un bebe nu stie sa spuna ce il doare, ce poti face este sa il iei in brate si sa incerci sa ii alini suferinta, sa ii vorbesti, sa ii spui ca esti acolo langa el si pentru el, ca atata timp cat e la mama in brate va trece orice durere…
Acum sa stabilim un lucru: daca nu reusesti sa il linistesti si durerea persista sau plansul bebelusului creste in intensitate, e semn ca trebuie sa mergi cu bebe la medic!
Uneori te intrebi ce e de facut, de ce plange? Poate nu s-a saturat cu laptic, poate tocmai a murdarit din nou scutecul (desi poate l-ai schimbat acum 3 minute), poate are nevoie de afectiunea ta (e suficient sa il iei in brate ca se linisteste).
Meseria de mama cere rabdare iar experienta fiecarei clipe petrecuta cu copilasul tau iti va da raspunsurile la intrebari treptat.
![]() |
Autor: Ana Naghi Ana este o mamica dedicata, un om cu suflet urias care impartaseste cu voi din experienta ei de mama. Ana spune despre ea: "Sunt o mamica fericita, iubesc si sunt iubita, incerc sa ma bucur cat mai mult de ceea ce viata imi ofera." |
Comentarii legate de De ce plange bebelusul?
A! si mai este ceva: daca bebe plange ca vrea in brate, nu inseamna ca este plangacios, ci ca vrea in brate. Si nu ii va fi bine decat alaturi de tine. Daca stie ca are mereu pe cineva care ii raspunde nevoilor, atunci nu are motive sa planga. Plus ca am citit ca plansul unui bebe poate sa il afecteze somatic chiar inca doua ore dupa ce se linisteste, plus ca nu mai vb de efectele pe termen lung....atunci chiar nu inteleg de ce sa il las sa planga (asta aluzie la comentariile unora mai invarsta de genul - mai lasa-l sa planga ca are nevoie....)
pe mine articolul asta m-a ajutat foarte mult. am inteles un lucru din el si l-a confirmat experienta cu bebe: niciodata nu plange fara motiv. Și cu cat am incercat sa ii asigur toate aceste nevoi simple plus comunicarea si calmul permanente, a rezultat uun copil cuminte foc. Are 9 luuni acum si pot spune ca nu este si nu a fost plangacios si, mai ales, nu a plans niciodata fara motiv.
Cea mai grea situatie,el este mic iar tu nu stii cum sa-l ajuti ,dar trebuie sa inveti cum sa faci astfel de lucruri