Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 1-2 ani
Diversificarea hranei pentru bebelusi de 1-2 ani presupune introducerea unei varietati de alimente pe care le poti prezenta, intr-un mod atragator, astfel incat sa iti incurajezi copilul sa se hraneasca singur.
Alimentele solide vor inlocui treptat o mare parte din laptele matern sau laptele de continuare care era nelipsit pana acum. Asadar, iti vom prezenta cele mai bune alimente pentru copilasii aflati la varsta de 1-2 ani si vei afla ce beneficii nutritionale are fiecare categorie de alimente in parte.
Diversificarea hranei pentru bebelusi de 1-2 ani: Legume si fructe
Diversificarea la bebelusi este bine sa inceapa cu legume, dar nu este gresit nici daca incepi cu mar copt. Iata cateva legume si fructe care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bebelusului.
Citricele si fructele de padure sunt o sursa buna de vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului din alte alimente. De aceea, incearca sa ii oferi unele fructe bogate in vitamina C la fiecare masa.
Zmeura contin acid elagic, care poate ajuta la protejarea impotriva cancerului. Dintre toate fructele, zmeura contine multe fibre si putine calorii.
Lici sunt o modalitate buna de a obtine ceva dulce in dieta zilnica. Aceste fructe sunt o sursa buna de fibre si vitamine.
Murele contin mai multa vitamina E decat orice alt fruct si este vital pentru protejarea inimii si a arterelor.
Rosiile sunt o sursa excelenta de licopina, un pigment antioxidant care ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
Morcovii sunt cunoscuti datorita beneficiului lor de a imbunatati vederea nocturna. Ele sunt o sursa excelenta de beta-caroten, care este transformat in organism in vitamina A. Unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina A este scaderea capacitatii vizuale pet imp de noapte.
Legumele viu colorate contin o mare varietate de fitochimicale (chimice din plante) care prin consumul lor ne dau o sansa importanta in prevenirea bolilor, cum ar fi boala coronariana si cancer.
Ierburile au multe proprietati medicinale. Patrunjelul contine vitamina C si fier, iar mestecatul de patrunjel improspateaza respiratia, mai ales dupa ce am consumat usturoi. Mestecatul cimbrului calmeaza gatul inflamat, iar infuzia de oregano ajuta digestia si amelioreaza simptomele racelii.
Diversificarea hranei pentru bebelusi de 1-2 ani: Carne, lactate si amidon
Pui – contine mult mai putine grasimi decat alte produse din carne, deoarece mare parte a grasimii consta in piele, iar aceasta poate fi indepartata. Cu toate acestea, carnea de pui cu piele este mai bogata in grasimi decat carnea de vita si alte tipuri de carne rosie.
Carnea rosie o poti include in dieta copilului tau de doua sau de trei ori pe saptamana pentru ca este cea mai buna sursa de fier absorbita. Pentru ca micutul tau se afla in crestere rapida si cerintele de fier vor creste; de aceea este important ca dieta copilului sa contina suficient fier pana atinge varsta de 2 ani.
Pestele alb, cum ar fi eglefinul si codul, este o excelenta sursa de proteine, este scazut in grasime si contine seleniu, calciu si magneziu. Consumul de peste ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi si creste, de asemenea, sistemul imunitar.
Somonul ofera o sursa buna de grasimi esentiale care sprijina functionarea creierului si a sistemului imunitar. Se crede ca acizii grasi esentiali din pestele uleios poate ajuta copiii care sufera de dislexie si dispraxie. Un peste uleios cum ar fi somonul este indicat sa il incluzi in dieta copilului cel putin o data pe saptamana.
Branza este bogata in grasimi saturate care nu sunt bune pentru adulti, dar este un aliment care ofera o mare sursa de energie copiilor. Branza este de asemenea o sursa buna de riboflavin (vitamina B2), care este esentiala pentru transformarea proteinilor, grasimilor si carbohidratilor in energie. Branza este si o sursa buna de vitamina B12 pentru persoanele care nu consuma carne.
Pastele sunt o sursa buna de carbohidrati complecsi, care le ofera copiilor o energie durabila. Incearca sa amesteci niste paste din cereale integrale cu paste normale pentru a creste continutul de fibre al mesei.
Orez brun – ofera o sursa buna de energie, unele protein, vitamina B si minerale. Este mult mai hranitor sa consume orez brun pentru ca orezul alb si-a pierdut cea mai mare parte din mineralele sale importante si din vitamine in timpul procesarii.
Cartofi dulci – sunt bogati in vitaminele A si C si o sursa deosebit de bogata de fitochimicale, care pot ajuta la protejarea impotriva bolilor
Iaurt - este o sursa buna de calciu, proteine si fosfor, care sunt toate importante pentru oase si dinti sanatosi si puternici. In plus, iaurtul este mai usor de digerat decat laptele.
Piureuri – Obisnuit deja cu piureurile inca de cand era bebelus, de cand ati inceput etapa diversificarii alimentare, copilasul tau va fi in continuare incantat de piureuri de fructe sau diferite combinatii de piureuri cu legume si carne. Recomandarea noastra sunt piureurile la borcan de la Humana care reprezinta o masa potrivita si gustoasa pentru copilul tau mai ales daca te afli afara cu micutul si i se face foame.
Ce nu ar trebui sa manance copilul tau in perioada diversificarii
Este important sa stii ca exista alimente care pot cauza sufocare, de aceea este bine sa le eviti in aceasta etapa de viata a micutului tau.
Asadar, de evitat sunt:
- Alimente alunecoase cum ar fi strugurii intregi; bucati mari de carne de pui, hot-dog, bomboane;
- Alimente mici si tari cum ar fi nuci, seminte, popcorn, chipsuri, covrigei, morcovi cruzi si stafide;
- Alimente lipicioase cum ar fi untul de arahide si bezelele;
Sfat: De aceea este indicat sa tai intotdeauna alimentele in bucati mici si sa urmaresti indeaproape copilul in timp ce mananca.
De asemenea, trebuie sa ai in vedere faptul ca bebelusul tau poate avea unele alergii alimentare. Cele mai frecvente alergii alimentare sau la lapte, oua, alune si alte fructe cu coaja lemnoasa, soia, grau, peste si crustacee. Daca banuiesti ca micutul sau micuta ta ar putea avea o alergie alimentara, discuta de indata cu medicul pediatru.
Citeste si despre Cele mai potrivite si sanatoase gustari de calatorie pentru bebelusi
Comentarii legate de Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 1-2 ani