sfatul mamicilor
sfatul mamicilor
  • Fertilitate
    • Despre fertilitate
      • Indentificare perioada fertila
      • Tratament fertilitate
      • Preconceptie
      • Despre conceptie
      Utile pentru conceptie
      • Calendar menstrual
      • Tratamente pentru infertilitate
      • Diete pentru fertilitate
      • Calculator ovulatie
      Discutii in forum
      • Sunt insarcinata?
      • Fertilizarea in vitro
      • Anticonceptionale
      • Despre adoptie
      • Test de sarcina
  • Sarcina
    • Despre sarcina
      • Simptome sarcina
      • Analize in sarcina
      • Alimentatia in sarcina
      • Probleme in sarcina
      • Celule stem
      Pentru gravide
      • Teste si analize
      • Bitest (Dublu test)
      • Triplul test
      • Amniocenteza
      • Ceaiuri interzise in sarcina
      Utile in sarcina
      • Dureri in sarcina
      • Greutatea in sarcina
      • Miscarile bebelusului
      • Sarcina pe saptamani
      • Calculator sarcina
      • Nume de copii
      Discutii in forum
      • Complicatii in sarcina
      • Alimente interzise
      • Medicamente in sarcina
      • Sarcina extrauterina
      • Sex in sarcina
      • Avort spontan
  • Nastere
    • Despre nastere
      • Nastere naturala
      • Metode moderne de nastere
      • Nasterea prin cezariana
      • Menstruatia dupa nastere
      Utile pentru nastere
      • Nasterea in apa
      • Travaliul
      • Nasterea prematura
      • Declansarea nasterii
      • Dieta dupa nastere
      Discutii in forum
      • Sfaturi la nastere
      • Cursuri Lamaze
      • Riscuri nastere
      • Bagaj maternitate
  • Bebelusi
    • Despre bebelusi
      • Alaptarea bebelusului
      • Diversificarea la bebelusi
      • Dezvoltare bebelusi
      • Ingrijire bebelusi
      • Sanatate bebelusi
      • Forum despre bebelusi
      Utile pentru bebelusi
      • Febra la bebelusi: ghid complet
      • Erupţia dentară a bebelusilor
      • Urgente medicale
      • Crizele de colici
      • Etapele mersului la bebelusi
      • Etapele limbajului la bebelusi
      • Retete culinare
  • Copii
    • Despre copii
      • Ingrijirea copilului
      • Educarea copiilor
      • Sanatate copii
      • Bolile copilariei
      • Activitati pentru copii
      • Alimentatie copii
      Utile pentru copii
      • Carti pentru copii
      • Planse de colorat
      • Horoscop copii
      • Povesti pentru copii
      • Jucarii educative
      • Retete culinare
      Educatia copiilor
      • Gradinite
      • Scoli
      • Crese
      • Cursuri pentru copii
      • Petreceri pentru copii
      • Locuri de joaca
      Despre adolescenti
      • Despre tinerii adolescenti
      • Tineri cu probleme
      • Adolescentii si alcoolul
      • Adolescentii si Fumatul
      • Depresia la adolescenti
      • Forum despre Adolescenti
  • Familie
    • Familie si relatii
      • Relatii in familie
      • Mamici casnice
      • Femeie de cariera (mamici business)
      • Frumusete
      • Moda
      • Petreceri si spectacole
      Sanatate si alimentatie
      • Boli si tratamente
      • Fitness si miscare
      • Remedii naturiste
      • Diete
      • Alimentatie sanatoasa
      • Retete culinare
      Utile pentru familie
      • Stiri si noutati
      • Concursuri
      • Proiecte pentru mamici
      • Interviuri cu vedete
      • Carti online
      • Trucuri si sfaturi
      Discutii in forum
      • Sfaturi pentru gospodine
      • Forum scoli si gradinite
      • Forum ingrijirea corpului
      • Mai multi copii
      • Despre parinti singuri
      • Timp liber mamici la 30 de ani
  • Comunitate
  • Profilul meu
  1. Retete culinare pentru bebelusi si copii
  2. Alimentatie sanatoasa

Cum sa gatesti mancarea cat mai sanatos?

Cum sa gatesti mancarea cat mai sanatos?

Cum faci sa gatesti mancarea cat mai sanatos? Tot mai multi dintre noi suntem preocupati de ceea ce mancam. Dorim sa ne mentinem in forma, sa fim sanatosi atat pentru noi dar si pentru copiii nostri. Ne dorim ce este mai bun pentru micutii nostri motiv pentru care suntem receptivi la toate inovatiile din gastronomie si nutritie. Ne facem abonamente la sali de sport, incercam sa tinem unele diete despre care am auzit ca sunt la moda in strainatate si au dat rezultate. Citim revistele de sanatate si sport. Auzim stirile despre cate kilograme au dat jos unele vedete si ne-am dori si noi sa ajungem ca ele.

Insa sanatatea nu trebuie cautata in ecuatii complicate. Sanatatea tine exact de ceea ce punem in farfurie.

  • Sanatatea incepe din farfurie
  • Hrana cruda aduce o multime de beneficii organismului
  • Fierberea distruge o parte din vitamine
  • Gatitul la cuptor sau pe gratar, alternative sanatoase
  • Cuptorul cu microunde, o bomba cu ceas pentru organism
  • Gatitul la aburi

Sanatatea incepe din farfurie

Calitatea mancarii se reflecta in starea noastra de sanatate. Iata de ce specialistii ne semnaleaza ca hrana industriala nu este sanatoasa si ca ar trebuie sa servim mese gatite si nu care abunda in chimicale. Hrana nesanatoasa isi poate pune amprenta grav asupra starii de sanatate. Bolile sunt o consecinta a greselilor culinare.

Sau mai bine zis, bolile reprezinta efectul adoptarii pe termen lung a unui stil de viata nesanatos. Prin stil de viata nesanatos intelegand lipsa hranei sanatoase, echilibrata din punct de vedere nutritional si absenta unui program de sport. Aceste minusuri in stilul de viata ne imbolnavesc. Iata de ce unele persoane tinere dezvolta tot felul de boli. Si atunci, vorba suntem ceea ce mancam se transforma in realitate. Tot ceea punem in farfurie poate avea un efect de bumerang asupra sanatatii, respectiv sa creasca riscul de imbolnavire.

Hrana de tip fast food, produsele de patiserie si dulciurile din comert contin grasimi nesanatoase, trans si saturate care favorizeaza riscul de boli grave. Produsele care contin grasimi trans ingrasa foarte rau ducand la probleme serioase cu greutatea corporala, ajungandu-se pana la obezitate. Obezitatea fiind o afectiune delicata care oricand poate deveni fatala.

Grasimile trans care se gasesc in special in produsele de patiserie, dulciuri dar si in margarina duc pe termen lung la cancer. Ceea ce este mai putin cunoscut despre grasimile trans este modul de producere. Aceste grasimi se obtin prin hidrogenerarea uleiurilor vegetale, care ar fi mult mai sanatoase daca le-am consuma ca atare.

Hrana cruda aduce o multime de beneficii organismului

Insa nu numai calitatea alimentelor puse in farfurie este importanta, ci si modul in care acestea sunt gatite, respectiv felul in care sunt procesate termic. Degeaba punem in farfurie alimente sanatoase daca nu sunt gatite corect, asa cum de altfel o mancare care arata bine dar nu este sanatoasa nu inseamna nimic. Organismul are numai de pierdut din aceste situatii.

Regimul vegetarian si cel raw vegan sunt regimuri sanatoase pentru ca includ meniuri exclusiv pe baza de fructe, legume si cereale. Iar in regimul raw vegan alimentele nu sunt procesate termic. In plus, exista cateva varietati ale regimului vegetarian pe care le-ar putea adopta mai usor o persoana care isi doreste o schimbare radicala a stilului de viata. Regimul lacto-vegetarian include meniuri pe baza de vegetale dar si lactate. O alta varietate este regimul lacto-ovo-vegetarian care include meniuri vegetale, oua si produse lactate.

Servirea de hrana cruda nepreparata termic poate avea efecte neplacute asupra stomacului, mai ales cand schimbarea se face brusc, radical. Este sanatos sa se consume hrana in stare proaspata, cruda, fructele si legumele sa nu se prepare termic. Insa sunt bacterii care numai prin procesare termica sunt distruse. Pe de alta parte, ingerarea de hrana neprocesata termic, servita in stare proaspata, are o multime de beneficii. Scade riscul de a lua in greutate, riscul de obezitate se diminueaza drastic datorita fibrelor din fructe, legume si cereale. Este imbunatatita digestia. Scade riscul de a dezvolta unele boli grave precum cancerul. In plus, un regim de viata vegetarian poate ameliora simptomele de boala.

Fierberea distruge o parte din vitamine

Supele si ciorbele de legume sunt delicioase si binevenite oricand pentru organism. Se pot servi atat in sezonul cald dar si in cel rece. De exemplu, in zilele toride un bol cu supa gazpacho poate fi asemeni unei ploi de vara. Consumate fierbinti in perioada de convalescenta ajuta organismul in lupta cu boala, energizandu-l.

Insa marele dezavantaj este acela ca prin fierbere prelungita si la temperaturi mari o parte din vitamine se pierd. Vitamina A, E si B 1 sunt distruse daca legumele din supa sau ciorba fierb mult timp pe aragaz.

Gatitul la cuptor sau pe gratar, alternative sanatoase

Alternative sanatoase la procesul de fierbere al alimentelor sunt gatirea la cuptor sau direct pe gratar. Insa nici gatirea pe gratar nu este lipsita de cateva dezavantaje. Carnea sau legumele se pot arde daca sunt gatite la temperatura prea ridicata sau expuse focului timp indelungat. Partile carbonizate sunt extrem de periculoase pentru organism si nu se recomanda spre consum.

In plus, nu este indicat ca legumele si carnea sa fie puse pe gratar in momentul in care iese fum.

In acest caz achizitionarea unei tigai de tip grill este cea mai buna varianta. Legumele dar si carnea gatite in cuptorul aragazului sunt delicioase si sanatoase, dar este de preferat sa fie coapte mai mult timp la o temperatura mai mica, decat invers.

Cuptorul cu microunde, o bomba cu ceas pentru organism

Desi pare foarte usor sa incalzesti o portie cu mancare in cuptorul cu microunde, acest obicei pe termen lung conduce la boala. Caldura propagata in cuptorul cu microunde duce la alterarea sau mai bine zis la deterioarea nutritiva a hranei. Hrana devine periculoasa, toxica pentru organism indiferent de cat de sanatoasa era inainte. Acest obicei de a incalzi hrana in cuptorul cu microunde poate avea pe termen lung efecte dezastruoase, se poate ajunge chiar si la cancer, o boala care sperie numai cand o rostesti. Specialistii ne avertizeaza la modul serios in privinta gatirii in cuptorul cu microunde sau chiar de a incalzi mancarea. De aceea cuptorul cu microunde ar trebui sa lipseasca din bucatarie. In cazul in care acesta exista deja, sa nu se faca abuz zi de zi, sa fie utilizat cat mai rar posibil.

Gatitul la aburi

Pentru a gati legumele intr-o maniera corecta fara a distruge o parte din vitamine, exista o alta alternativa ceva mai sanatoasa: gatitul la aburi. In comert exista dispozitive de fierbere la aburi. Procedeul in sine utilizeaza aburi pentru o semifierbere a alimentelor. Practic nu se pierd toate vitaminele. Alimentele sunt fierte la aburi pentru ca acestea sa fie usor de mestecat, mai ales daca vorbim de radacinoase (telina, morcov etc).

Legumele sunt puse in dispozitiv iar aburii trec prin acestea si le inmoaie, fara a se realiza o fierbere propriu-zisa, adica in apa. Odata scoase legumele, acestea pot fi consumate. Insa cine doreste sa confere alimentelor o textura crocanta, poate tine alimentele in gheata sau in apa rece. In plus, astfel este incetata fierberea la aburi. De exemplu, sparanghelul gatit la aburi se poate trece prin apa rece sau tinut un pic intr-un bol cu gheata.

Se pot crea astfel o multitudine de retete delicioase si sanatoase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe email

Anca Spânu Anca Spânu

Membru Fondator

Sunt sigură că, la fel ca și mine, momentul în care ai devenit mamă a schimbat total perspectiva ta asupra vieții. Ai descoperit probabil răni pe care nu știai că le ai, pasiuni pe care le uitasei și o forță incredibilă de a te descoperi. Nașterea unui copil ne transformă și dezvăluie puterea incredibilă a iubirii ș...

Mai multe sfaturi despre Retete culinare pentru bebelusi si copii

HiPP HiPPiS Rodie-Acerola și Măr-Zmeură – fructe delicioase şi super distracţie într-o nouă formulă!

HiPP HiPPiS Rodie-Acerola și Măr-Zmeură – fructe delicioase şi super distracţie într-o nouă formulă!

De ce este copilul meu mofturos la mancare si ce solutii am?

De ce este copilul meu mofturos la mancare si ce solutii am?

10 nutrienti necesari in alimentatia copilului

10 nutrienti necesari in alimentatia copilului

Un nou studiu arată că îndulcitorii artificiali NU sunt mai sănătoși decât zahărul

Un nou studiu arată că îndulcitorii artificiali NU sunt mai sănătoși decât zahărul

Comentarii legate de Cum sa gatesti mancarea cat mai sanatos?

Bradut din fetru pentru copii, de Craciun

Despre sarcina si fertilitate

Calculator ovulatie

Calculator sarcina

Sarcina pe saptamani

Ghid de liste utile in sarcina

Utile pentru copii si bebelusi

Carti online gratuite

Planse de colorat

Zodiacul copiilor

Tabel diversificare

Retete culinare pentru copii si mamici

Cotlete de miel cu pesto de patrunjel

Cotlete de miel cu pesto de patrunjel

Friptura picanta de miel

Friptura picanta de miel

Spaghete cu sos de rosii

Spaghete cu sos de rosii

Andive belgiene cu fenicul gratinat

Andive belgiene cu fenicul gratinat

Piept de pui cu lamaie si salsa de busuioc

Piept de pui cu lamaie si salsa de busuioc

Dovleac cu sos de soia si tarhon

Dovleac cu sos de soia si tarhon

Nu stii ce sa mai gatesti? Vezi retetele culinare »

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Sarcina si bebelusi
  • Fertilitate
  • Sarcina
  • Nastere
  • Bebelusi
Despre copii, educatie si familie
  • Copii
  • Educarea copiilor
  • Familie
  • Gradinite
  • Locuri de joaca
Unelte utile
  • Calculator ovulatie
  • Calculator sarcina
  • Horoscop copii
  • Planse de colorat
  • Retete culinare
Sfatul Mamicilor
  • Despre noi
  • Echipa noastra
  • Contact
  • Parteneri
  • Termeni si conditii
  • Politica de confidentialitate
  • Politica editoriala
  • Reguli de comunitate
  • Politica utilizare cookie-uri

© Copyright 2012 - 2021. SfatulMamicilor™ Toate drepturile rezervate.